Skip to main content

> Svar:

Næstformand Hans Buhl, Lægeforeningen. E-mail: dadl@dadl.dk

14. sep. 2007
2 min.

Lise Dyhr og Ursula Brøndum undrer sig over, at Lægeforeningen har indgået aftale med Integrationsministeriet om en attestformular til brug for behandling af afsøgninger om dansk indfødsret. Attesten skal anvendes, når der ansøges om dispensation for kravet om danskkundskaber pga. sprogindlæringsvanskeligheder som følge af helbredsmæssige forhold. Grunden til hendes forundring er, at det af vejledningen til erklæringen fremgår, at PTSD ikke i sig selv er nok til at opnå dispensation fra kravet om danskkundskaber.

Lægeforeningen forstår forundringen og kan da også oplyse, at foreningen sammen med Dansk Flygtningehjælp, OASIS, RCT, Dansk Psykologforening, Rehabiliteringscentret for Torturofre samt Dansk Psykiatrisk Selskab har udarbejdet forslag til retningslinjer for dispensation fra sprogkravet, hvorefter PTSD-patienter naturligvis ikke på forhånd er afskåret fra at søge om dispensation.

Begrundelsen for Folketingets Indfødsretsudvalgs flertals beslutning om, at PTSD ikke i sig selv kan give anledning til dispensation, modtog Lægeforeningen ved et møde med udvalget på Christiansborg den 16. maj 2006. Ikke kun et flertal af udvalgets medlemmer men alle medlemmer var enige om, at kvaliteten af de lægeerklæringer, man modtog med henblik på dispensation fra sprogkravet, var af utrolig svingende standard. Folketingsmedlemmerne havde derfor kun ringe tillid til de læge- og psykologerklæringer, som de modtog.

Lægeforeningen opnåede ikke at få ophævet den gældende vejlednings bestemmelse om, at PTSD ikke i sig selv kan begrunde dispensation fra sprogkrav. Lægeforeningen imødekom imidlertid en opfordring fra Indfødsretsudvalget om at udarbejde en lægeattest til brug for dokumentation af ansøgeres kroniske sygdomme, som har betydning for indlæringsevnen aktuelt og på sigt. Dette for at imødekomme en almen interesse i en kvalitetsforbedring af attestskrivningen på dette område.

Det er denne attest, Lise Dyhr og Ursula Brøndum kommenterer ovenfor. Attesten og vejledningen til den redegør for, hvad attesten skal bruges til, og hvilken betydning lægens attestation har for ansøgningen. Attesten tager således udgangspunkt i den afgørelsespraksis, der rent faktisk føres af Integrationsministeriet og Folketingets Indfødsretsudvalg.

Lægeforeningen vil gerne understrege, at læger, der ikke føler sig i stand til at besvare spørgsmålene på attestformularen, fx fordi de af en eller flere grunde finder dem urimelige, naturligvis er i deres gode ret til at undlade at besvare dem.