Skip to main content

> Svar:

Reservelæge Allan Hvolby, Esbjerg.E-mail: hvolby@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Zlotnik rejser nogle spørgsmål til vore retningslinjer for behandling med centralstimulerende medicin (cs). Det er korrekt at der ikke findes den ene test eller prøve, der med sikkerhed kan stille diagnosen DAMP eller ADHD. Diagnosen er klinisk, men bygger dog på konkrete observerbare symptomer , der skal være til stede i flere situationer (ICD-10). Flere studier har påvist cs som en effektiv behandling, nogle studier som den mest effektive behandling af kernesymptomerne (opmærksomhedsvanskeligheder, impulsivitet og hyperaktivitet) (MTA). Når vi anbefaler tre daglige doser er udgangspunktet ikke forældrenes behov, men barnets i forhold til at kunne skabe og opretholde et (vel)fungerende socialt liv. Zlotniks bekymring for (mis)forbrug af cs i andre si-tuationer er forståelig, men risikoen er ikke større end ved ordination af to daglige doser.

Når det i nogle tilfælde er muligt at behandle børn med »opmærksomhedsforstyrrelse uden hyperaktivitet« med cs, skal dette ses i lyset af, at ældre børn/unge med DAMP ofte ikke længere er hyperaktive, når diagnosen stilles. Disse kan dog alligevel have god gavn af medicin til at afhjælpe deres opmærksomhedsvanskeligheder.

Vi har i artiklen opstillet nogle retningslinjer for behandling af DAMP/ADHD med cs. Der tages ikke stilling til hvorvidt Ritalin bliver brugt som intellektuel stimulation eller alment beroligende middel.

Vi er enige med Zlotnik, når han i sin konklusion nævner, at behandlingen må være individuel, hvilket også nævnes i artiklen, men dette kan også lade sig gøre med udgangspunkt i fornuftige retningslinjer.