Skip to main content

> Svar:

Afdelingslæge Sigrid Poulsen, Sundhedsstyrelsen. E-mail: sp@sst.dk

4. nov. 2005
2 min.

Der er enkelte ikke korrekte oplysninger i indlægget »Akupunktur kan også være årsag til stikuheld«. Forfatterne anfører, at »Vaccination med zidovudin kan overvejes«. Zidovudin er ikke en vaccine, men et medikament, der anvendes til behandling af hiv-infektion herunder til post exposure-profylakse ved stikuheld. Endvidere refereres der i indlægget til Sundhedsstyrelsens vejledning vedr. hiv og forebyggelse af blodbåren smitte fra 1992 [1]. Denne vejledning er fortsat gældende, hvad angår de hygiejniske forholdsregler, men er skrevet inden indførelse af kombinationsbehandlingen, HAART.

For stikuheld skal der refereres til Sundhedsstyrelsen vejledning af januar 1998 vedr. behandling efter erhvervsbetinget hiv-eksposition [2]. Vejledningen er udsendt til alle landets sygehuse, publiceret i Ugeskrift for Læger og findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk. Ifølge denne vejledning kan personer, der har været udsat for hiv-infektion bl.a. i forbindelse med stikuheld henvises til en af de fem infektionsmedicinske afdelinger i landet. Disse har døgnvagt og kan foretage risikovurdering og eventuelt iværksætte profylaktisk behandling.

Vedr. retningslinjer ved stikuheld, hvor der er risiko for smitte med hepatitis B og C, refereres korrekt til Sundheds-styrelsens hepatitisvejledning fra 2002 [3]. Den er udsendt til landets sygehuse, de praktiserende læger og en række sygehusafdelinger. Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på, at det er de enkelte sygehuse, der har ansvaret for at udarbejde lokale retningslinjer ud fra ovennævnte retningslinjer og rådgivning i øvrigt fra det Centrale Afsnit for Sygehushygiejne på Statens Serum Institut. Det er Sundheds-styrelsens indtryk, at de fleste hospitaler har deres egne procedureregler for stikuheld, men at der som anført i lederen i Ugeskrift for Læger den 26. maj 2003 [4] kan være behov for opstramning vedr. procedurerne på nogle hospitaler. Der er som anført behov for klare procedurer for: Hvor skal man henvende sig? Hvilke blodprøver skal der tages? Hvornår er det relevant at påbegynde posteksponerings-HBV-vaccination, og hvornår skal der gives hiv-posteksponeringsprofy-lakse? Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der i hvert amt etableres mindst ét rådgivnings- og behandlingssted, hvortil personer kan henvises umiddelbart efter stikuheld med formodet eksposition. Angående risiko for smitte med hiv og hepatitis ved brug af akupunkturnåle anses denne for at være meget mindre end ved stik med hule nåle.


Referencer

  1. Vejledning om human immundefekt virus hiv og forebyggelse af blodbåren smitte. København: Sundhedsstyrelsen, oktober 1992.
  2. Vejledning for brugen af antiviral kemoprofylakse mod hiv-smitte efter erhvervsbetinget eksposition. København: Sundhedsstyrelsen, januar 1998.
  3. Vejledning om forebyggelse mod viral hepatitis. København: Sundhedsstyrelsen, juni 2002.
  4. Krogsgaard K. Stikuheld blandt sundhedspersonale. Ugeskr Læger 2003;165:2273.