Skip to main content

> Svar:

Professor Arne V. Astrup, Institut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. E-mail: Arne.V.Astrup@fhe.kvl.dk

4. nov. 2005
2 min.


Med voksende grader af overvægt øges basalstofskiftet, idet både øget fedtfri legemsmasse (FFM) og fedtmasse (FM) øger energiomsætningen. Omkring 30% af vægtøgningen består af FFM, heraf forstørrelse af hjerte, lever, nyrer, samt andre væv og organer, som er særlig energikrævende. Selvom den fysiske aktivitet med voksende grader af overvægt aftager, som der også antydes i spørgsmålet, vil det højere basalstofskifte resultere i, at den totale energiomsætning øges. Hertil bidrager også, at selv den mindste fysiske aktivitet kræver et større energiforbrug hos den overvægtige end den normalvægtige, formentlig et resultat af at flere kilogram skal flyttes.

For en given konstant overspisning vil en person derfor kun øge vægten, indtil en ny ligevægtstilstand opnås, hvor energiomsætningen er blevet lige så stor som energiindtagelsen. Sammenhængen fremgår af følgende algoritme, hvor en persons energibehov, med et konstant, let fysisk aktivitetsniveau, kan estimeres:

Døgnenergiomsætning (MJ/d) = 0,0948 ´ FFM (kg) + 0,0376 ´ FM (kg) + 0,384 ´ køn + 3,27, hvor der for køn indsættes 0 for kvinder og 1 for mænd. Algoritmen er baseret på lineær regression på 253 målinger af personer med DEXA-skanning og 24 timers indirekte kalorimetri efter metoder som tidligere beskrevet [1, 2].

Øger en normalvægtig person sin energiindtagelse med 2,5 MJ fra 8,5MJ/døgn til 11 MJ/døgn, vil vægten øges til at personen er blevet svært adipøs, før der indtræder en ny ligevægtstilstand. Fænomenet illustreres af konkrete data i Figur 1 .



Referencer

  1. Astrup A, Buemann B, Christensen NJ et al. The contribution of body composition, substrates, and hormones to the variability in energy expenditure and substrate utilization in premenopausal women. J Clin Endocrinol Metab 1992;74:279-86.
  2. Klausen B, Toubro S, Astrup A. Age and sex effects on energy expenditure. Am J Clin Nutr 1997;65:895-907.