Skip to main content

> Svar:

HB-medlem Michael Dall, Yngre Læger, E-mail: yl@dadl.dk

10. sep. 2007
2 min.

Kære Sofie,

Langt hen af vejen er vi enige - kvalifikationer skal komme før køn og social baggrund, og som du også skriver, skal optagelseskriterierne være relevante for det fag, der søges optagelse på.

Men vandene skilles alligevel: Lægeforeningen mener, at lægestandens sammensætning i videst muligt omfang skal afspejle befolkningens sammensætning. Og den måde, vi optager kandidater på til medicinstudiet i Danmark, favoriserer de uddannelsessøgende, der har klaret sig bedst i skole- og gymnasiesystemet og ikke mindst eksamenssystemet. Det betyder ikke, at alle de dygtige piger med 10 i gennemsnit ikke kan blive udmærkede læger - men det betyder, at lægestanden bliver en ensartet masse med de samme interesser og de samme styrker og svagheder.

Det har konsekvenser for f.eks. specialevalget - det nytter ikke, at en stor del af hver årgang kun vil være gynækologer, kardiologer og pædiatere. Der er stadig patienter med ortopædkirurgiske eller psykiatriske lidelser, som også har krav på behandling. Der skal også være læger til dem.

Den samme diskussion finder sted inden for specialerne - alle afdelinger har behov for f.eks. gode klinikere og gode forskere osv.

Når politiet særligt opfordrer folk med indvandrerbaggrund til at søge optagelse, er det selvfølgelig, fordi de har defineret et behov for, at der er politifolk på gaden med en særlig forståelse for indvandrerforhold. Og den særlige forståelse i andre forhold end dem, man selv kender, afskærer man sig fra, hvis man udelukkende ansætter folk, der har næsten ens baggrund og kvalifikationer.

Så ja, ansøgerne skal være motiverede, og optagelseskriterierne skal være relevante, men de skal også være så brede, at mange andre end de med det højeste snit fra hver gymnasieklasse har mulighed for at blive læger og på langt sigt sikre diversiteten i lægestanden og dermed sikre patientbehandlingen.