Skip to main content

> Svar:

♠ Overlæge Ole Røder, Thorax-karkirurgisk Afdeling T, Odense Universitetshospital. E-mail: roeder@dadlnet.dk

28. nov. 2008
3 min.

Jeg har lige fra starten af endovaskulær behandling af infrarenale aortaaneurismer (EVAR)-epoken på Odense Universitetshospital været enig i, at denne behandling af det infrarenale aneurysma aortae abdominalis (AAA) skulle forsøges, og at vi nøje skulle følge udviklingen både hos vore egne patienter og, hvad der skete i udlandet, hvor denne terapi har taget et stort opsving. I starten sås en meget høj reinterventionsrate på 30-40% inden for få år, men vi håbede på, at den ville falde, som området teknologisk udviklede sig. I øjeblikket er den på 8-10% inden for de første par år, men desværre ses problemerne at fortsætte, som årene går [1], og selv med de nye og bedre endografter kender vi således ikke langtidsresultatet. På grund af at den åbne behandling har eksisteret i så mange år, ved vi, at indgrebet er meget holdbart på lang sigt med få supplerende indgreb [2]. I Sveriges »karbase« fandtes åben kirurgi hos højrisikopatienter at have et bedre langtidsresultat end EVAR inden for det første år (8,5% versus 15,9%) [3], og hvad omkostninger angår, skal hver enkelt patient i USA inden for fem år regne med en meromkostning på omkring 50.000 kr. på grund af reintervention [4]. Det betyder, at der for hver EVAR-patient næsten kan opereres tre elektive AAA-patienter. I en gennemgang af den tilgængelige litteratur [5] konkluderes det, at EVAR ikke forbedrer langtidsoverlevelse eller helbredsstatus, og at behandlingen er forbundet med flere komplikationer og større behov for reintervention samt er mere kostbar end åben kirurgi. Den forefindende litteratur er præget af meget store variationer i resultaterne, og det anbefales derfor, at der foretages flere randomiserede forsøg med uhildet vurdering af forløbene. Hvad angår de rumperede AAA, viser en systematisk gennemgang [6], at EVAR synes at have en lavere mortalitet, men at der synes at være en høj grad af publikationsbias. Ud over dette er EVAR ved en beregning fundet ikke at være omkostningseffektiv [7]. Behandlingen af AAA med EVAR er således næppe konkurrencedygtig endnu i forhold til åben operation, men der er næppe tvivl om, at der satses meget på en yderligere teknologisk udvikling til forbedring af graftmaterialet, således at endoleaks, migration af protesen samt materialesvigt kan nedbringes. Så længe denne udvikling er i gang og synes at bære frugt, er det rimeligt at fortsætte, analogt med at den åbne kirurgi var lang tid om at finde sit nuværende niveau. Foreløbig må en uhildet og vagtsom tilgang til området derfor være at anbefale.

Referencer

  1. Verzini F, Cao P, de Rango P et al. Conversion to open repair after endografting for abdominal aortic aneurysm: causes, incidence and results. Eur J Endovasc Surg 2006;31:136-42.
  2. Fontaine R, Kolh P, Cremeere E et al. Open surgery for abdominal aortic aneurysm or aorto-iliac occlusive disease - clinical and ultrasonographic long-term results. Acta Chir Belg 2008;4:393-9.
  3. Wahlgren CM, Malmstedt J, on behalf of the Swedish vascular registry, Stockholm, Sweden. Outcomes of endovascular abdominal aortic aneurysm repair compared with open surgical repair in high-risk patients: results from the Swedish Vascular Registry. 29 Sep 2008 (epub ahead of print).
  4. Noll RE jr, Tonnesson BH, Kim J et al. Long term post placement cost comparison of AneuRx and Zenith endografts. Ann Vasc Surg 8 Sep 2008 (epub ahead of print).
  5. Wilt TJ, Lederle FA, Mcdonald R et al. Comparison of endovascular and open surgical repairs for abdominal aortic aneurysm. Evid Rep Technol Assess (full report) 2006;144:1-113.
  6. Rayt HS, Sutton AJ, London NJ et al. A systematic review and meta-analysis of endovascular repair (EVAR) for ruptured abdominal aortic aneurysm. Eur J Vasc Endovasc Surg 2008;36:536-44.
  7. Blackhouse G, Hopkins R, Bowen JM et al. A cost-effectiveness model comparing endovascular repair to open surgical repair of abdominal aortic aneurysms in Canada. Value Health 9 Sep 2008 (epub ahead of print).