Skip to main content

> Svar:

Lægemiddelstyrelsen

17. aug. 2007
2 min.

Når bevillinger af enkelttilskud til demensmedicin tidsbegrænses, er det - ud fra en afvejning af demensmedicins dokumenterede effekt og bivirkningsprofil - for at sikre, at patientens fortsatte behov for medikamentel behandling efter godt et år revurderes af lægen evt. i samråd med de pårørende. Ved revurderingen tager lægen aktivt stilling til, om behandlingen - efter en samlet vurdering af patientens demenstilstand - bør fortsætte eller eventuelt ændres til en anden og mere hensigtsmæssig behandling. Det fremgår da også af Kirsten Søndergaards (KS) indlæg, at det ofte er personalet på et plejehjem, der genbestiller medicin til beboerne.

Vi er helt enige med KS i, at det er vigtigt at være opmærksom på denne resursesvage patientgruppe, således at der bliver genansøgt om medicintilskud til de patienter, hvor lægen, patienten og de pårørende eller plejehjemmet vurderer og beslutter, at medikamentel behandling skal fortsætte. Derfor har vi også i tråd med KS´s forslag tidligere i år sendt en opfordring til alle landets apoteker om at være opmærksom på, når de ved receptekspedition i det centrale tilskudsregister (CTR) ser, at en patients bevilling er udløbet, at kontakte lægen, pårørende eller plejehjemmet, så der kan blive taget hånd om sagen. Apoteket, lægen og patienten (eller pårørende med fuldmagt fra patienten) kan altid i CTR eller i den personlige elektroniske medicinprofil (PEM) se patienternes tilskudsbevillinger, herunder om en bevilling er udløbet, og i givet fald hvornår den er udløbet.

Hvis en medikamentel behandling skal fortsætte, efter at tilskudsbevillingen er udløbet, er det patientens ansvar at »huske« at få ansøgt om tilskud igen. Når vi giver lægen besked om, at en ansøgning er imødekommet, oplyser vi samtidig om, hvis bevillingen er tidsbegrænset og i givet fald, hvilken dato bevillingen udløber. Mange læger benytter deres edb-system til at huske at få søgt i tide. Men desværre ses det, at det smutter for nogle patienter. Derfor arbejder vi i øjeblikket på at få et system sat op, således at vi aktivt kan sende en reminder til en relevant person, når en bevilling er ved at udløbe - i lighed med, som KS refererer til, vores reminder til patienterne, når en kronikerbevilling er ved at udløbe. Bevillinger af enkelttilskud kan udstedes med op til seks måneders tilbagevirkende kraft, hvis en genansøgning skulle være sendt for sent i forhold til udløbsdatoen.

Når kronikertilskud ikke gives pr. automatik skyldes det, at det politisk er besluttet, jf. sundhedslovens § 147, at kronikertilskud alene skal gives til patienter med et stort, varigt og veldokumenteret behov for lægemidler. At disse betingelser er opfyldte sikres ved, at lægen skal sende en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen for den enkelte patient.