Skip to main content

> Svar:

Jesper Poulsen, formand for Lægeforeningen

1. nov. 2005
2 min.

Niels Christian Jensen stiller nogle ganske gode spørgsmål, og jeg er glad for, hvis vi kan få en god debat om små og store sygehuse.

Uanset om der er tale om store, små eller mellemstore enheder, skal nøgleordene selvfølgelig være evidens, høj faglig kvalitet og rigtig brug af de knappe ressourcer. Hvis vi ser på det sidste, er det et faktum, at der er en betydelig mangel på speciallæger og vil være det mange år fremover. Derfor er det nødvendigt at se på, hvordan man udnytter ressourcerne effektivt også i forhold til uddannelse af uddannelsessøgende læger. Der findes ganske enkelt ikke kvalificerede læger nok i Danmark til at kunne opretholde mange små enheder med akutte beredskaber.

Ud over de lægelige ressourcer må det samtidig konstateres, at de økonomiske midler i landet ikke rækker til, at alle enheder udstyres med den nyeste teknologi og apparatur.

Det er helt rigtigt, at de faglige selskaber, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen igennem lang tid bl.a. har været fortalere for at reducere antallet af akutte beredskaber i Danmark. Alt for mange steder opretholdes akutte beredskaber uden behandlingsmæssige behov. Jeg vil ikke komme ind på de enkelte specialer, men der findes masser af statistik, der viser, hvor mange patienter der bliver behandlet på de enkelte afdelinger. Her er hovedpointen kort fortalt, at øvelse gør mester. Det er alt andet lige vanskeligt at opretholde en høj faglig kvalitet med et begrænset antal patienter. Desuden kræver et godt og udviklingsorienteret fagligt miljø et vist potentiale. Dvs. et tilpas antal læger og andre faggrupper, hvor det er naturligt at forske, dokumentere og arbejde med kvalitet.

Jeg vil gerne fastslå, at Lægeforeningen ikke nødvendigvis mener, at de mindre sygehuse skal lukkes. Der findes gode eksempler på, at mindre sygehuse omdannes til elektive afdelinger, hvor man udfører nogle afgrænsede behandlinger eller andre ikkeakutte funktioner.

Niels Christian Jensen spørger helt præcist til evidensen, hvor det dokumenteres, at større er bedre end småt. Jeg synes, at når specialeselskaberne sammen med Sundhedsstyrelsen har slået fast, at grundspecialer på basisniveau skal have et befolkningsgrundlag på 200.000-250.000 personer for at sikre den fornødne kvalitet i behandlingen, er dette vel ret afgørende. De faglige selskaber og Sundhedsstyrelsen repræsenterer i Danmark den sundhedsfaglige rådgivning og ekspertise. Afslutningsvis vil jeg nævne, at rapporten om sundhedsvæsenets organisering fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets rådgivende udvalg januar 2003 peger på at den lægelige specialisering nu ligger på 400.000-700.000 indbyggere med en tendens til fortsat stigning.