Skip to main content

Svar:

Jørgen Meibom, formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger

1. nov. 2005
2 min.

I den aftale, der er indgået mellem FAPS og Amtsrådsforeningen, er det en klar forudsætning, at speciallægen for at opnå tilskud til edb investerer i et system, der er godkendt af MedCom.

MedCom er en organisation, der har indført de standarder, der er nødvendige, for at de forskellige lægesystemer kan kommunikere indbyrdes. Det har været et meget stort fremskridt, at vi i dag kan sende epikriser, recepter, afregninger, henvisninger m.m. uden at skulle benytte forskellige standarder.

Når planen for kvalitetsudvikling af de praktiserende speciallæger bliver ført ud i livet, er det en forudsætning, at der, uanset typen af lægesystem, kan ske en sammenlignelig registrering af diagnoser, forløb, behandling ect. Derfor er det ikke blot i Amtsrådsforeningens, men i lige så høj grad i FAPS's interesse, at lægesystemerne lever op til MedCom's standarder. Det skal endvidere bemærkes, at MedCom ikke må tjene på at teste edb-leverandører, men blot må opkræve et beløb på 3.000 kr. til dækning af udgifter i forbindelse med et almindelig testforløb af et lægesystem.

I øvrigt må det have undgået Jens V. Bruuns opmærksomhed, at alle deltidspraktiserende speciallæger kan få hævet loftet med 100.000 kr., hvis blot speciallægen afregner via edifact, uanset hvilket lægesystem der anvendes.

Påstanden om, at systemerne oftest er baseret på P.L.O.-brugernes behov, må stå for Jens V. Bruuns egen regning. De systemer, som FAPS kender til, er alle kendetegnede ved at have en særlig speciallægeudgave, og de fleste af systemerne har endog specialespecifikke udgaver. Tanken om at udvikle et system kun for speciallæger kan virke besnærende ved en overfladisk betragtning, men ved nærmere eftertanke må det anses for urealistisk, eftersom projektet indebærer, at der skal udvikles specialespecifikke udgaver, og hvorfor lave noget der allerede findes!