Skip to main content

Svar

Formand Mette Worsøe, Yngre Læger. E-mail: yl@dadl.dk

12. dec. 2005
2 min.

Kære Anne

Tillykke med de lykkelige omstændigheder trods de problemer, der, som du meget rigtigt peger på, følger med.

Yngre Læger er enig i, at forholdene for kvindelige forskere, der bliver gravide uden at have en fast ansættelse, er urimelige. Det fremmer hverken forskningen eller ligestillingen, at man ikke er sikret løn under barsel som andre. Det skal ikke være lægens problem, at lønnen er finansieret af fondsmidler og ikke af driftsmidler. Hospitalerne er store enheder, der burde kunne håndtere det økonomisk, når en forsker bliver gravid. Desværre kan vi hverken med overenskomsten eller andre aftaler i hånden blande os i, hvordan hospitalerne/fondene budgetterer - og om de afsætter finansiering til, at forskere både kan lave deres forskning og kan holde barselsorlov som alle andre. Det, vi kan gøre, er at opfordre til, at man sørger for at få ansættelsesbrev, hvor det fremgår, at man er ansat af hospitalet. Dermed er hospitalet forpligtet til at betale løn under barsel, uanset hvor midlerne kommer fra. Det hjælper selvfølgelig ikke på følelsen af at »stå med hatten i hånden« eller at føle sig ugleset, men så er økonomien i hvert fald sikret under barslen.

Som en del af de seneste overenskomstforhandlinger blev det aftalt, at der skal etableres en barselsfond i 2007. Vi ved endnu ikke, hvordan barselsfonden bliver udformet eller hvem, den kommer til at dække, men hvis de fondsfinansierede bliver tænkt med i ordningen, vil det løse problemet.

Det er min opfattelse, at der er mange ledere inden for forskningen, der er opmærksomme på problematikken, og gerne vil bidrage til at finde en løsning på problemet. Kvindelige forskere - og dermed også gravide forskere - er trods alt ikke et særsyn i 2005, heldigvis.

Tak for dit indlæg - du sætter fokus på en vigtig problematik.