Skip to main content

Svar på debatindlæg: Danmark er »smidt ud« af en stor international undersøgelse vedrørende akut apopleksibehandling

Kontorchef Eva Hammershøy, Sundhedsstyrelsen. E-mail: sst@sst.dk

4. nov. 2005
2 min.

Gudrun Boysen (GB) har skrevet et indlæg i Ugeskrift for Læger nr. 6 under overskriften: »Danmark er ,smidt ud` af en stor international undersøgelse vedrørende akut apopleksibehandling«. I indlægget orienteres om, at danske neurologiske afdelinger har leveret så få patienter til en undersøgelse - initieret af et medicinalfirma - med trombolysebehandling ved akut blodprop i hjernen, at forsøget nu er lukket for dansk deltagelse. Det anføres, at årsagen hertil er, at de deltagende afdelinger er organiseret således, at der kun er erfarne læger til stede i dagtimerne på hverdage.

Senere i indlægget omtales, at Sundhedsstyrelsen for et år siden har modtaget en rapport fra en arbejdsgruppe under Dansk Neurologisk Selskab (DNS) om organisering af trombolysebehandling i Danmark, og at styrelsen endnu ikke har svaret. Indlægget kan i sin helhed tolkes således, at det er Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for, at Danmark nu ikke længere bidrager med patienter til undersøgelsen.

Sundhedsstyrelsen skal derfor oplyse følgende:

Det er korrekt, at styrelsen endnu ikke officielt har besvaret henvendelsen fra arbejdsgruppen under DNS, men styrelsen har løbende været i kontakt med repræsentanter fra arbejdsgruppen, herunder også GB.

Styrelsen finder, at den beskrevne behandling kræver mange overvejelser, da den rummer etiske problemer og kræver mange ressourcer, både økonomiske og personalemæssige. Arbejdsgruppen er orienteret om, at styrelsen vil besvare henvendelsen.

Sundhedsstyrelsen skal herudover blot bemærke, at enhver afdeling naturligvis frit kan indgå i et forsøg i henhold til gældende regler for videnskabelige forsøg, herunder også indgå i den organisatoriske tilrettelæggelse i relation til forsøget.