Skip to main content

Sygehusledelse. Temaer. Perspektiver. Udfordringer. Hildebrandt S, Klausen KK, Nielsen SF, eds.

Erling Birk Madsen

1. nov. 2005
3 min.

Der er sket så meget inden for sygehusområdet siden den sidste bog med »Fokus på Sygehusledelse « udkom i 1997, at Steen Hildebrandt , som var medredaktør dengang, besluttede sammen med Kurt Klaudi Klausen og Steen Friberg Nielsen at redigere en helt ny bog om Sygehusledelse . Det er der kommet meget godt ud af.

Inspireret af en metafor-tænkning gennemgås det mangfoldige sygehusfelt udfra seks forskellige betragtningsmåder, som er meget nærværende for alle ledere på sygehuse. På denne måde søger man at indkredse de ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer, som sygehusledere bliver stillet overfor.

Beskrivelsen af mangfoldigheden er samtidig bogens styrke og svaghed. En styrke fordi den med 43 forskellige bidrag kommer helt omkring feltet af ledelse i sygehusvæsenet. En svaghed fordi indlæggene i deres kronikagtige form bliver noget varierede i form og indhold samt vekslende dokumenteret med referencer.

I patientperspektivet fokuseres med rette på kvalitet og patientsikkerhed, herunder ledelsens ansvar for kvalitetsmålinger i det sygehusvæsen, som skal opleves som patientfokuseret. Afsnittet om ledelses- og organiseringsperspektivet er centralt i bogen. Særlig interessant er her artiklerne om den nødvendige, men forsømte langsigtede ledelse af sygehuse, som leder op til den strategisk tænkende sygehusledelse. Det er afgørende, at en sygehusledelse skaffer sig rum til tænke på morgendagen i en foranderlig verden.

I det økonomiske virksomhedsperspektiv lægges vægt på markedsorientering og marketing både for offentlige og private sygehuse. Fra et videns- og kompetenceperspektiv beskrives spørgsmål om kompetenceudvikling i forskellige faggrupper, som leder frem til den indsats, der bør gøres for at overvinde de kulturelt betingede barrierer for videndeling, før eksempelvis den elektroniske patientjournal kan blive en succes.

Beskrivelse af sygehuse fra et kompleksitetsperspektiv må naturligvis blive lidt blandet. Her er tankevækkende artikler, som man ikke møder så tit, om hvilken indflydelse æstetikken på sygehuse har på patienternes velbefindende samt på medarbejdernes stressniveau og effektivitet. Man introducerer strategisk mangfoldighedsledelse for patienternes og medarbejdernes skyld som en god mulighed for at give danske sygehuse et løft.

Fra et politik- og forandringsperspektiv iagttages både den interne professionelle politik og magtudøvelse på sygehuse og det eksterne politiske spil om ledelse af sygehuse. Som lægefagligt professionel spiller lægen en stor rolle som medspiller i den »gyldne trekant« med politikeren og journalisten i rollespillet om ressourcer, ansvar og ære. Den ledelsesmæssige legitimitet for den lægelige leder må forankres i personlig karisma suppleret med viden om, hvad god ledelse drejer sig om. Læger kan have stor glæde af at huske bogens sidste sætning: Nye lederroller kan erobres af den, som har modet, viljen og evnen.

Sygehusledelse anbefales til alle med interesse for ledelse af sygehuse, ikke kun til sygehusledere, men også til andre ledere på landets sygehuse, som på mange områder kan hente god inspiration til deres daglige og strategiske ledelse.

København: Munksgaard Danmark, 2003.

448 sider. Pris: 468 kr.

ISBN 87-628-00374-3