Skip to main content

Synet af evidensen

Jens Gerhard Jensen, alment praktiserende læge, Taastrup, E-mail: jgjensen@dadlnet.dk

1. nov. 2005
2 min.

Jeg takker Knud Store Jacobsen for hans kommentar: »Den dag evidensen gik helt i fisk.« Jeg kan trøste dig med, at det ikke er din skyld, at du er gået fra snøvsen, fordi du ikke kan finde evidensen, hvis strålende lys ellers er synlig for enhver, efter at den medicinske forskning i de senere årtier, som jeg påviste i min artikel »Evidensen - fremtidens målestok for al medicinsk behandling« i Ugeskr Læger 2003;165:5003-3, har taget et kæmpeskridt ind i fremtiden, der kan skabe grundlag for et sikkert, medikaliseret samfund, når hele befolkningen skal underkastes en korrekt medicinsk behandling.

Når du uforskyldt ikke er i stand til at se lyset, er grunden hertil, at du lider af sygdommen anevidenticus chronicus, som første gang blev opdaget i midten af det forrige århundrede af AC Erebrum, som opdagede det sted i corpus pineale, hvorfra sygdommen udgår. Klinisk-statistisk blev sygdommen beskrevet af den kendte samfundsforsker KN Old. Lidelsen er alvorlig og genetisk betinget. Den fremprovokeres ofte af overdreven humor og mangel på stress og fremviser symptomerne:

  1. Begge ben plantet solidt i jorden.

  2. Et overdrevent vidsyn.

  3. Manglende evne til at jonglere med tal.

Heldigvis har vi en evidensbaseret moderne symptombehandling, der omfatter målbevidst træning i letbenethed, opøvelse i kikkertsyn og optræning med lommeregner. I mange tilfælde resulterer behandlingen i en uforglemmelig oplevelse af synet af evidensen - i hvert fald for en kortere tid, men symptomerne er desværre tilbøjelige til at komme igen. Hvis det skulle ske for dit vedkommende, kan jeg tilbyde dig en undersøgelse og evt. behandling på vor specialafdeling på »Riget«, hvor vi i øjeblikket har den lykke at have pillen Stesocip til afprøvning: Om den ved vi, at virkningen på symptomerne er 10-20% bedre end placebo, som virker på 50% af de sygdomsramte, hvilket vil sige, at du har 60-70% chance for at se evidensen endnu engang, et gensyn som du forhåbentlig kan leve højt på i nogle år, indtil sygdommen igen recidiverer, hvad der er ca. 75% risiko for.