Skip to main content

Tåtourniquetsyndrom

Pensioneret speciallæge i børnesygdomme Finn G. Becker-Christensen, Frederiksberg. E-mail: saven@paradis.dk

18. mar. 2011
2 min.

Interessekonflikter: Ingen.

Rikke Nygaard Monrad & Søren Rytter skrev om et barn på tre måneder med ovennævnte lidelse, der var lokaliseret til phalanx proximalis på højre fjerde tå og angiveligt forårsaget af afklemning med et af moderens hår (Ugeskr Læger 2011;173:587-8).

Bedømt ud fra fotografiet ligner det i mine øjne et mildt tilfælde af »amnionsnørefuresyndrom«, også kendt under mange andre betegnelser, blandt andet congenital constrictions bands. Det er en medfødt lidelse, der er opstået i fosterlivet. På grund af traumer mod uterus, f.eks. spark mod det gravide abdomen eller af andre, ukendte årsager opstår der en partiel ruptur af amnion, mens chorion forbliver intakt. Fibrøse bånd fra den rumperede amnion slynger sig rundt om fosteret, oftest rundt om en eller flere ekstremiteter.

Litteraturreferencer er talrige og behøver ikke angives her. I 1978 forsøgte jeg at bidrage med en artikel i Ugeskriftet, men den var for lang, også efter de dengang meget mere liberale retningslinjer for omfang.

Patienterne fødes med en eller flere, evt. multiple snørefurer og mangler evt. hele eller dele af ekstremiteter.

Den beskrevne dreng var måske født med en omsnøring, der var så mild, at den ikke blev set ved fødslen. Siden er barnet og dermed fjerde tå vokset, mens amnionbåndet ikke er vokset. I sidste ende har det ført til konstriktion eller tourniquetsyndrom af tåen.

> Svar:

Af Læge Rikke Nygaard Monrad. E-mail: rikke_nygaard@hotmail.com. Læge Søren Rytter. Akutafdelingen og Ortopædkirurgisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest, Herning.

Interessekonflikter: Ingen.

Tak til Finn G. Becker-Christensen for kommentaren til vores kasuistik i Ugeskrift for Læger [1]. Vi kan selvfølgelig ikke afvise, at det beskrevne tilfælde kan være et eksempel på amnionsnørefuresyndrom, og vi kunne have nævnt denne tilstand som differentialdiagnose i kasuistikken. Imidlertid var der hos den beskrevne patient ikke noget, der tydede på en eksisterende/medfødt snørefure, idet barnets mor var sikker på, at tåen havde haft et helt normal udseende dagen forinden. Afsnøringen opstod altså i løbet af mindre end et døgn. Dette, sammenholdt med at der ved den objektive undersøgelse og behandling blev fjernet hår eller hårlignende strukturer fra tåen, sandsynliggør, at der var tale om et tåtourniquetsyndrom.

Tvivlsspørgsmålet om, hvad der har forårsaget afklemningen, ændrer dog ikke ved, at det er en tilstand, som let fejlfortolkes som en traume- eller infektionsbetinget forandring med deraf følgende forsinket behandling. Formålet med kasuistikken var netop også at henlede opmærksomheden på tilstanden med henblik på et specialeorienterende og uddannelsesmæssigt fokus jævnfør nyligt publiceret artikel i UFL [2].


Referencer

  1. Monrad RN, Rytter S. Tåtourniquetsyndrom hos barn på tre måneder. Ugskr Læger 2011;173:587-8.
  2. Lundh A, Christensen M, Jørgensen AW. Flere kasuistikker bør publiceres internationalt. Ugeskr Læger 2011;58:A4242.