Skip to main content

Temanummer om kønsforskelle

Overlæge Finn Lauszus, Regionshospitalet Herning, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, E-mail: affl@ringamt.dk

10. sep. 2007
1 min.

Mange tak for endnu et temanummer, denne gang om kønsforskelle ved sygdom. Jeg mangler dog fuldstændigt et af perspektiverne, nemlig et der peger fremad mod evt. nye tiltag, men også nye forståelser. Det er noget, der tegner til at blive en helt ny (sygdoms-)mekanisme inden for den humane biologi. Jeg tænker her som gynækolog på den mikrokimære tilstand, som vi alle tilsyneladende befinder os i. Man er i gang med at forfine den noninvasive metode til prænatal diagnostik ved at karakterisere de føtale celler, som man finder i moderens blod. Nu synes det at være sikkert, at alle mænd har en vis portion celler fra deres mødre i sig, og alle kvinder tillige har celler fra alle deres nuværende og tidligere fostre. Det kan så enten lade sig detektere i perifert blod eller i forbindelse med biopsier.

Man har fundet fremmed heterolog dna ved autoimmune sygdomme, som er hyppigere hos kvinder, som f.eks. Hashimotos tyroiditis eller fremmede celler, der vikarierer for beta-celler ved diabetes. Det kunne have været noget virkeligt nyt og havde været spændende læsning. Ellers kan man starte ved [1].


Referencer

  1. 1. Lapaire O, Hösli I, Zanetti-Daellenbach R et al. Impact of fetal-maternal microchimerism on women's health. J Matern Fetal Neonatal Med 2007;20:1-5.