Skip to main content

Tendentiøs forskningsanmeldelse

Overlæge Thorsten Schumann, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Psykiatrien i Region Syddanmark. E-mail: th_schumann@hotmail.com

16. maj 2012
2 min.

Interessekonflikter: ingen

Poul Videbech kommenterer i Ugeskrift for Læger [1] en artikel fra Lancet [2] om konsekvenser for selvmordsrater af implementering af anbefalingerne til tilrettelæggelsen af psykiatriske ydelser i Storbritannien. Der er konsekvenser, men Poul Videbech sætter påvisningen af effektiviteten af 24-timers-krisetilbud på selvmordsraterne i en forkert ramme. Hvor den engelsk-walisiske model satser på akutte distriktspsykiatriske tilbud for at undgå døgnindlæggelse, antyder han, at den aktuelle danske omlægning hen imod visiterede skadestuer og nedlæggelse af døgnsenge er af det onde. Det er muligt, at det er det, men i artiklen underbygges denne konklusion ikke, da disse faktorers indvirkning slet ikke er undersøgt i studiet.


1. Medicinske nyheder: Hvilke tilbud, der er i psykiatrien, påvirker antallet, der begår selvmord. Ugeskr Læger 2012;174:1208.

2. While D, Bickley H, Roscoe A et al. Implementation of mental health service recommendations in England and Wales and suicide rates, 1997-2006: a cross-sectional and before-and-after observational study. Lancet 2012;379:1005-12.

> Svar:

Professor Poul Videbech, Center for Psykiatrisk Forskning, Aarhus Universitetshospital, Risskov

E-mail: videbech@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen

Kære Thorsten. Prøv at læse kommentaren igen. Intetsteds skriver jeg om nedlæggelse af døgnsenge. Jeg skrev, at nem adgang til en åben psykiatrisk skadestue (eller andet krisetilbud) døgnet rundt åbenbart kunne bruges i selvmordsforebyggende øjemed. Så kommentaren gik på, at man i mange større byer i disse år tværtimod begrænser adgangen til sådanne tilbud. Det kan der selvfølgelig være gode økonomiske argumenter for, men derfor kan man vel godt problematisere det, så beslutningstagerne kan tage det med i deres overvejelser?