Skip to main content

Toozs-Hobson PM, Cardozo LD. Kort og klart om inkontinens hos kvinder

2. nov. 2005
2 min.

Kvindelig urininkontinens er en hyppig lidelse og har stor indflydelse på mange kvinders liv. Urininkontinens opfattes som en skjult folkesygdom; kun omkring 25% af de berørte kvinder henvender sig til lægen med problemet. For mange kvinder er tiltroen til, at behandlingssystemet kan hjælpe dem, ringe. Øget information om inkontinens er en måde hvorpå inkontinente patienter kan hjælpes i gang med at få gjort noget ved tilstanden. I Danmark er udgivet mange gode foldere og små hæfter om problemet, men ingen egentlig bog med fordybelse om emnet. Toozs-Hobsons & Cardozos bog har løst denne opgave. I en grundig gennemgang af symptomer, test, diagnose, behandling, selvhjælp og livsstil gennemgås stort set hele inkontinensproblemet.

Indledningsvis defineres inkontinens, tilsyneladende med en udelukkelse af analinkontinensproblemet. Anatomi og funktion af den normale blære gennemgås, og efterfølgende belyses årsagerne til inkontinens. Udredning af inkontinens beskrives, dog uden at den gynækologiske undersøgelse er nævnt. Væske-vandladnings-skemaet beskrives, men en illustration af dette savnes. De forskellige former for inkontinens er gennemgået grundigt, herunder alle de forskellige behandlingstyper. Bækkenbundstræning for stressinkontinens er fremhævet, men et eksempel på et øvelsesprogram savnes. Nævnes bør vel også, at kvinderne med fordel kan forsøge at teste sig selv. Det er ej heller nævnt at bækkenbundstræning også har effekt ved urge-inkontinens. At lokal vaginal hormonsubstitutionsbehandling kan afhjælpe især urge-inkontinens og problemer med recidiverende cystitis er ikke særligt tydeligt. Andre præparater til urge-inkontinens bør være nævnt. Ligeledes er neurostimulationsbehandlingen nu også et tilbud til patienter med svær behandlingsresistent urge-inkontinens. Slutteligt gennemgås livsstilsfaktorer, og alle tilgængelige hjælpemidler er beskrevet. Efter hvert afsnit opridses hovedpunkterne overskueligt. Bogen kan læses sammenhængende eller bruges som opslagsværk. Til at lette forståelsen er der gode illustrationer, dog findes en del billeder overflødige som fyld.

Bogen er skrevet i en personlig, klar og letlæselig stil og kan varmt anbefales til kvinder med urininkontinens, pårørende eller lægfolk. Vigtigt står, at den ikke skal ses som en erstatning for personlig lægelig kontakt.

København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2002.

88 sider. Pris: 99 kr.

ISBN 87-17-07091-0

Pia Sander