Skip to main content

Tortur og helseskade. Cohn J, Strøm M.

Alment praktiserende læge Troels Kardel

1. nov. 2005
2 min.

Der er gået omkring 25 år, siden en gruppe læger inden for Amnesty International i København satte fokus på tortur, dens konsekvenser for det enkelte offer, mulighederne for rehabilitering gennem behandling og problemets omfang blandt flygtninge her og globalt. Der var desværre nok at tage fat på med en bølge af flygtninge fra regimer i Grækenland, Spanien, Sydamerika og siden især Mellemøsten. Jørgen Cohn blandt deltagerne dengang fortsatte arbejdet, da han i 1981 flyttede til Tromsø som professor i pædiatri samt i helse og menneskerettigheder, hvorfra han lige er gået på pension. Hans samarbejdspartner Mona Strøm var fra filologistudierne i Tromsø engageret i arbejde med menneskerettigheder og flygtninge. Det er der kommet en bog ud af, tiltænkt og egnet som basisbog ved universiteter og højskoler og med et stikordsregister som opslagsbog for dem, som er i kontakt med torturoverlevere. Bogen er på norsk, men ligger tæt op ad det danske.

Tortur har der været til alle tider. Kulturgrundlaget for mange, Bibelen, beretter herom, og man skal ikke mange sider ind i den ædle humanist Montaignes Essais , før der kommer rystende skildringer fra et krigshærget hjørne af Europa i 1500-tallet. Frygten for smerte kan være værre end smerten selv, skriver han. Det er bl.a. derfor tortur virker også på dem, som ikke føler den på egen krop. Forfatterne viser med tal, at der er stadig flere lande, som praktiserer tortur. Der bliver altså mere brug for en bog som denne, hvilket sikkert vil overraske.

Bogen har kapitler om torturens former, dens følger for den enkelte og familier - børn er ikke de mindst udsatte.

Dokumentation er vigtig for at kunne hjælpe den enkelte til behandling og rehabilitering. Også i flygtningeadministrationen må man kende til torturfølger - en god portion indignation over den norske håndtering af flygtninge finder udtryk. Modsat det hjemlige har man ikke fået etableret noget norsk rehabiliteringscenter for torturoverlevere.

Hvor prosasprogets muligheder slipper op, finder forfatterne udtryk gennem manende poesi. Til slut har bogen en bred litteraturliste, ikke uden grund med en del henvisninger til kriserne, som skabte Amnestygruppen. Der er fyldige henvisninger til Dostojevski , som selv var udsat for en fingeret eksekution, til nazisternes forbrydelser mod jøder og til Stalin og Maos forfølgelser. Bogen kan anbefales.

Oslo: Gyldendal Akademisk, 2003.

137 sider. Pris: 245 NOK.

ISBN 82-05-30973-6.