Skip to main content

Turnus - er lodtrækning en naturlov?

Læge Rune Aabenhus, Lund Universitetshospital, Sverige. E-mail: aabenhus@dadlnet.dk

31. okt. 2005
2 min.

Et brev med et tal presses igennem brevsprækken. Værsgo, her er kronen på afslutningen af lægestudiet og indgangen til de næste 1 års ansættelse som introduktion til dit fremtidige lægeliv!

I dag får stud.med'er deres turnusnummer (og dermed i realiteten deres kommende turnusplads) med posten, og siden dumper en liste med navne på de nye turnuslæger ind på hospitalernes personaleafdeling - ligeledes med posten. De mest aktive i ansættelsen af turnuslæger i dag er sådan set postvæsenet!

Vis mig, hvilken virksomhed, privat som offentlig, der i dag ansætter medarbejdere uden en samtale?

Med vores nuværende turnusordning har hverken arbejdsgiver eller arbejdstager mulighed for at se hinanden an. Alle snakker om team, profiler/satsningsområder og samarbejde. Men ingen går aktivt ind for at skabe de rammer, som kræves for at køre en afdeling, et team, hvor der indgår turnuslæger. Ingen interesserer sig for turnuslægers forskellighed; hvilke der passer godt ind i en afdeling, og hvilke der ikke går.

Tillad mig at skæve til Sverige. Her findes et fuldstændig normalt ansættelsesforløb for turnuslæger, ganske som for alle andre ansatte læger. Stillingsopslag, motiveret skriftlig ansøgning, jobinterview og siden ansættelse. Enkelt ikke? Og frem for alt kvalificeret.

Kendetegnet ved en aktiv indsats fra både turnuslægen og hospitaler med mulighed for gensidigt at sige til eller fra. Forskellige hospitaler vægter kvalifikationer på forskellig vis. Nogle ville sige forskningserfaring, andre lægevikariater, atter andre samarbejde og personlighed.

Turnuskandidaterne ville føle, at de kan påvirke deres egen fremtid - det er vel ikke for meget forlangt!? - Og hvis forskningserfaringen vægtes som kvalifikation i turnusansættelsen, vil det styrke et i forvejen trængt område.

Hospitaler burde have forskellig profil, som tiltrak forskellige typer turnuslæger. Eksempelvis egen klinisk mentor, ATLS- eller andre populære kurser, faste ugentlige uddannelsesdage, neurologiophold under medicinsk turnus, bedre løn - mulighederne er legio. Det ville klæde det danske hospitalsvæsen, at alle lagde sig i selen for at skabe et spændende og udfordrende læringsmiljø.

Argumenterne for, at kun dårlige læger kommer til yderområder, hvis turnusstillinger besættes via ansøgninger, eller at nepotisme vil påvirke ansættelser, er nonsens. Situationen er ikke principielt anderledes end 1 år senere i enhver læges liv, hvor alle stillinger aktivt ansøges.

Lad os nu aktivt se på, om det ikke kunne gøres bedre for alle parter ved at skifte fra en passiv til en aktiv fordeling af turnuslæger, baseret på ansøgernes kvalifikationer og engagement samt hospitalets evne til at tiltrække turnuslæger.