Skip to main content

Turnus - never ending story

Michael Dall, formand for Yngre Lægers Forsknings- og uddannelsesudvalg. E-mail: mdall@health.sdu.dk

31. okt. 2005
2 min.

Det er en »never ending« diskussion, og en der fylder meget hos mange yngre læger. Det er derfor helt relevant til stadighed at diskutere turnusordningen.

Jeg ved ikke, om der er en generel utilfredshed med turnusordningen. Turnusordningen har været drøftet på Yngre Lægers repræsentantskabsmøder utallige gange, og hver gang er det endt med at fastholde turnusordningen. Dermed ikke sagt, at turnusordningen ikke kan forbedres eller tilrettelægges på anden måde, og den diskussion deltager vi hele tiden og gerne i.

Der er både fordele og ulemper ved turnusordningen. Fordelen ved turnusordningen er, som det nævnes af Frederik Frost Nielsen i debatindlægget »Afskaf turnus - hvad skal vi studerende med den?« i Ugeskrift for Læger nr. 17, at alle læger efter endt uddannelse er sikret beskæftigelse. Det er rigtigt, at i en situation, hvor læger generelt har haft let ved at få arbejde, kan det være umiddelbart tillokkende at skrotte ordningen og lade det være op til den enkelte selv at søge ansættelse. På den anden side må vi også se i øjnene, at den nuværende situation på det lægelige arbejdsmarked ikke varer ved. Det vælter bogstaveligt talt ud med medicinske kandidater, og det er ikke en generel lægemangel, men en speciallægemangel vi oplever.

Det bringer mig til, om det ikke er en fordel, at yngre læger meget hurtigere end i dag kommer i gang med en speciallægeuddannelse. Det er jeg fuldstændig enig i, men jeg er uenig i, at det er turnusordningen, der er problemet. En hurtigere speciallægeuddannelse burde alle have en interesse i. Både patienter, arbejdsgivere og sundhedsmyndigheder burde ønske flere og hurtigere uddannede speciallæger.

Det centrale problem er, at der skabes flaskehalse i speciallægeuddannelsen. Der er ikke uddannelseskapacitet nok til at skabe plads til alle de nye kandidater. Der vil om føje tid være for få hoveduddannelsesforløb til at kunne opfylde alle behov, men det prøver vi hele tiden at fortælle parterne på sundhedsområdet.

At turnusuddannelsen eventuelt skal strikkes sammen på en anden måde, så indholdet bliver anderledes, og forløbene får en mere fleksibel karakter, er vi i yngre læger positivt indstillet overfor.

Vi er selvfølgelig indstillet på, at omkostningerne for den enkelte læge ved turnusordningen skal minimeres, og det prøver vi på bl.a. ved at forbedre tilmeldingen til turnusordningen, så den enkelte får større mulighed for at vælge eget turnusforløb.

Så jeg siger, at vi skal bevare turnusordningen, men gerne forbedre både rammer og indhold og samtidig skabe plads til en langt hurtigere speciallægeuddannelse i Danmark.