Skip to main content

Turnusuddannelsens sande tilstand eller »Spillet om turnusuddannelsen«

Ralf Hemmingsen, Dekan, sundhedsvidenskab, KU, Mogens Hørder, Dekan, sundhedsvidenskab, SDU; Søren Mogensen, Dekan, sundhedsvidenskab, AU

2. nov. 2005
3 min.

I Ugeskrift for Læger den 17. februar 2003 fandt vi fra en uventet kant en dramatisering af en række begivenheder omkring turnusuddannelsen.

Dramatiseringen tildeler en række aktører nogle roller.

De tre sundhedsvidenskabelige fakulteter fremstår - uventet for os - som aktører i dramatiseringen. Vi finder det derfor hensigtsmæssigt af hensyn til kildernes fremtidige troværdighed at redegøre for de roller vi har været tildelt:

Den 27. januar 2003 deltog de tre fakulteter i et møde i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (MVTU). I mødet deltog embedsfolk fra MVTU og fra fakulteterne de tre dekaner og 1-2 yderligere fakultetsrepræsentanter. Der deltog ikke repræsentanter for andre institutioner. Mødets emne var det fremsatte lovforslag om universitetslov samt de deraf følgende konsekvenser for en række sundhedsvidenskabelige uddannelser.

Under den sidste del af mødet orienterede mødelederen fra MVTU om, at ministeriet netop havde modtaget et brev fra Sundhedsstyrelsen, der bl.a. fremsatte tanker om afskaffelse af turnusuddannelsen. Brevet blev ikke fremlagt. Det er efterfølgende modtaget på fakulteterne den 13. februar 2003 som bilag til referat af mødet i ministeriet den 27. januar 2003. Det fremgår at brevet, som er gengivet her, fra Sundhedsstyrelsen til MVTU er dateret den 24. januar 2003 - tre dage før fakulteternes møde i MVTU.

Af referatet (dateret den 12. februar 2003) af mødet i MVTU fremgår, at de tre fakulteter frem til et nyt møde den 2. maj 2003 i MVTU »overvejer på skitseplan, hvordan lægeuddannelsen kan bygges op, hvis den efterfølgende turnusuddannelse afskaffes, jf. vedlagte brev fra Sundhedsstyrelsen«. Der står vi så i dag.

Vi er ikke blevet kontaktet af Ugeskrift for Lægers journalistiske medarbejder Klaus Larsen, der står for artiklen om turnusuddannelsen, og som citerer udtalelser fra universiteterne gennem anden kilde.

Vi er som universiteter faktisk ret interesserede i samspil med aftagere af vore kandidater og har på en lang række konkrete områder løbende kontakt med de ansvarlige for sundhedsvæsnets driftsopgaver. Derimod har vi som fakulteter kun indirekte kontakt med Sundhedsstyrelsen gennem repræsentation i de tre regionale råd for lægers videreuddannelse

Vi repræsenterer en medarbejderstab, der er utrolig dedikeret til de opgaver universiteterne skal løse, og har loyalt fulgt politiske udmeldinger om at nedskære og øge kandidatproduktionen på vore uddannelser over de sidste mange år - samtidig med, at det er lykkedes at fastholde dansk sundhedsvidenskabelig forskning på et flot internationalt niveau.

Vi er ikke repræsenteret i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse, der åbenbart nu skal tage stilling til en kommende udmelding fra Sundhedsstyrelsen, mens fakulteterne må nøjes med Sundhedsstyrelsens brev af 24. januar 2003.

I det igangværende spil om turnusuddannelsen har vi indtil videre således været brikker og ikke - som artiklen i Ugeskrift for Læger

angiver - aktører.