Skip to main content

Uden stillingsopslag får vi ikke de bedste talenter i spil

Tine Jess: Vi sikrer ikke Danmarks konkurrenceevne som videnssamfund ved at tro, at den person, der står os nærmest, og som bruger samme skjortefarve som os selv, er det største talent i verden.

Tine Jess, professor, dr. med.

26. jun. 2015
3 min.

I december 2014 nedsatte minister Sofie Carsten Nielsen en taskforce for at få alle talenter i spil i dansk forskning.

Den lave udnyttelse af kvindeligt talent på de højeste niveauer i dansk forskning er ikke til gavn for Danmark som videnssamfund. Vi ved fra private virksomheder, at en mangfoldig medarbejdersammensætning, for så vidt angår køn, etnicitet og uddannelse, gør virksomheder signifikant mere innovative, og man må antage, at det samme gælder dansk forskning. Hvis talent ses som nogenlunde ligeligt fordelt mellem køn, må der være talent, der går tabt, når under 20% af forskningstoppen tegnes af kvinder.

I taskforcen fik vi til opdrag at komme med handlingsorienterede anbefalinger til initiativer, der umiddelbart kan sættes i værk for at afhjælpe dette.

Vore anbefalinger blev præsenteret på en konference for landets universiteter, råd og fonde primo maj, og den fulde rapport kan læses på ufm's hjemmeside.

Vi har bl.a. fokuseret på, at kvinder får børn, hvilket de straffes for på cv’et, og hvilket der ikke er plads til i fondsbevillinger. Vi anbefaler barselsfonde på universiteterne. Vi har også fokuseret på "ubevidst kønsbias", baseret på det faktum, at både kvinder og mænd vurderer mænds evner højere end fuldstændig identiske evner hos kvinder, hvilket påvirker såvel stillingsavancement som tildeling af midler. Det kan vi kun komme til livs ved at være opmærksomme på det. Vi kommer endvidere med anbefalinger til talentudvikling, klare karriereveje og international mobilitet.

Vi finder i vor rapport, at 25% af det samlede antal stillinger på adjunkt-, lektor- og professorniveau i Danmark besættes uden opslag!

Det største problem synes dog at være ansættelseskulturen i dansk forskning. Vi finder i vor rapport, at 25% af det samlede antal stillinger på adjunkt-, lektor- og professorniveau i Danmark besættes uden opslag! Dertil kommer, at en stor del af de resterende stillinger er slået så smalt op, at man kan læse, hvem de er tiltænkt.

Det er et problem, fordi vi samtidig har tendens til at ansætte i eget spejlbillede. Grundforskningsfonden har lavet en interessant opgørelse, der viser, at mandlige centerledere ansætter mænd, og kvindelige centerledere ansætter kvinder.

Kombinationen af denne Rip-Rap-Rup-effekt og de manglende eller snævre stillingsopslag udgør et problem, når 80% af ansættelseslaget i dansk forskning er domineret af det ene køn. I 2011-2013 blev hele 49 ud af 252 professorstillinger på et af landets største universiteter besat uden opslag. Kun 10% af disse professorater gik til kvinder. Blandt de opslåede professorater gik 32% til kvinder.

Vi sikrer ikke Danmarks konkurrenceevne som videnssamfund ved at tro, at den person, der står os nærmest, og som bruger samme skjortefarve som os selv, er det største talent i verden. Vi sikrer derimod konkurrenceevnen og kvaliteten af dansk forskning ved at turde slå alle stillinger op og slå dem så bredt op, at de bedste talenter, uanset køn og nationalitet, kan søge dem.