Skip to main content

Udvikling af misbrug og afhængighed af rusmidler Pedersen MU.

Lektor David P.D. Woldbye E-mail: fidw@farmakol.ku.dk

8. maj 2006
2 min.

Stof- og alkoholmisbrug koster hvert år verdens samfund dyrt i menneskelige tragedier, kriminalitet og tabt arbejdsfortjeneste. Selvom der er gjort fremskridt inden for rusmiddelforskning i de senere år, mangler der endnu svar på det centrale spørgsmål: Hvorfor bliver nogle mennesker afhængige af rusmidler?Cand.psych. Mads Uffe Pedersen, lektor og centerleder ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, har skrevet en god lille bog på dansk, der prøver at besvare dette spørgsmål. Som forventet fra en forfatter med psykologbaggrund lægges der vægt på miljø- og samfundsmæssige forklaringer af stofmisbrug, men forfatteren giver på ingen måde kun en »gammeldags psykologforklaring« på stofmisbrug, men inddrager også på fremragende vis biologiske mekanismer bag afhængighed. Blot kunne man have ønsket, at forfatteren også havde omtalt PET-studier af stofmisbrugere udført af Nora Volkow og andre, der f.eks. har givet spændende indblik i baggrund eller effekt af stofmisbrug på dopaminreceptorer. Baseret på en omfattende litteraturgennemgang fremsætter forfatteren en overordnet model, der flot kombinerer fire hypoteser, der i varierende grad kan forklare udvikling af misbrug og afhængighed af rusmidler:1) Dispositionshypotesen. Det er kendt fra tvillingeundersøgelser, at arv kan forklare 20-60% af risikoen for udvikling af misbrug og afhængighed, alt efter hvilke rusmidler, der er tale om.2) Ifølge socialiseringshypotesen kan misbrug og afhængighed opstå som en følge af »dårlige vaner« i den sociale gruppe (»dårligt selskab«), som personen omgås (forældre, venner, arbejdskammerater).

3) Stress- og selvmedicineringshypotesen forklarer misbrug og afhængighed som et forsøg på selvmedicinering hos personer med en bestemt psykisk tilstand eller sygdom, når disse udsættes for stress. Det er f.eks. velkendt, at visse angstpatienter synes at udvikle alkoholmisbrug som en form for medicinering af deres angsttilstand.

4) Udbrændtheds- og anomihypotesen tilskriver misbrug og afhængighed, at en person lever i en tilstand af total »udbrændthed« og »udstødthed« fra samfundet. Er måske blevet udstødt allerede i skoletiden, fra arbejdsmarkedet, har måske lært af sine forældre, at de normer, som er accepterede i samfundet, ikke er værd at efterleve.

I løbet af bogen kommer forfatteren således vidt omkring fra genetik og kønsforskelle til personlighedspsykologi og sociologi i sit forsøg på at belyse stofmisbrug og afhængighed. De enkelte emneområder introduceres omhyggeligt, så man f.eks. kan læse bogen uden en i forvejen dyb forståelse for disses fagterminologi. Bogen kan anbefales til alle, der ønsker en lettilgængelig indføring i rusmiddelforskning, og som ønsker et hurtigt overblik over arv og miljøs betydning for udvikling af rusmiddelmisbrug.

Århus: Aarhus Universitetsforlag, 2005.

288 sider. Pris: 298 kr.

ISBN 87-7934-186-1