Skip to main content

Urologi. 2. udgave Jørgensen TM, Kristensen JK, Nerstrøm B, Wolf H.

Professor Steen Walter E-mail: steenwalter@dadlnet.dk Stud.med. Lise Kolby

4. nov. 2005
3 min.

Speciallægen og underviserens vurdering:

Foreningen af Danske Lægestuderendes Forlag (FADL) har udgivet mange gode lærebøger og været med til at gøre det danske lærebogsmarked inden for det sundhedsvidenskabelige område bedre. Mange gode publikationer er startet i FADL's regi. Den redaktionelle linje har været at udgive en bog, der kan bruges i studiet og forhåbentlig være en opslagsbog for den yngre læge, der endnu ikke er i speciallægeuddannelse.

»Urologi« af B. Nerstrøm & H. Wolf udkom for ca. ti år siden (årstal ikke anført i bogen). Nu udsendt i 2. udgave i revideret form og med T.M. Jørgensen og J.K. Kristensen som medforfattere. Det anføres i forordet, at bogen skal dække den viden, som den lægestuderende skal have tilegnet sig ved studiets slutning, og den skal også kunne anvendes som opslagsværk for yngre læger og urologiske sygeplejersker.

Bogen er ikke øget meget i sideantal, men der er dobbeltspalte, og der er kommet figurer i farver. Omfanget er øget, men læsningen er nem, fordi forfatterne har ønsket at holde bogen i samme fortællende stil som i 1. udgave, og fordi der er mange gode figurer. Den fortællende stil kan gøre det vanskeligt for den studerende at vide »hvad er kliniske relevant, og hvad skal jeg ikke kende til?« Bogen vil vinde betydeligt som »basisbog i urologi for basisdoktoren«, hvis man hjælper lidt i denne retning. Hvad er LUTS? (Lower Urinary Tract Symptoms - omtalt flere gange uden videre forklaring). Der er også en del stavefejl, f.eks. er et antibiotikum stavet på tre forskellige måder på to sider (trimotofrin, trimethoprin, trimetroprim). Cash hedder Kass. Nogle informationer kunne uddybes. Astronautcreme er ikke kendt alle steder, og karbakolintest er nok heller ikke »pensum for stud.med.er«, da karbakolin ikke findes mere i det normale danske præparatudvalg. En streng korrekturlæsning kunne have fjernet disse skønhedsfejl.

Det er en flot bog til et overkommeligt beløb, men studenten skal have mange andre »specialebøger«, så det kommer nok an på økonomien, om den vil komme på hendes/hans bogreol. Men det er en god bog at have i urologisk/kirurgisk afdeling. Det er der behov for nu, da urologi fra 1. januar 2004 er et grundspeciale. Den bør også indkøbes til pædiatrisk afdeling, da der er et godt afsnit om udviklingen af urinvejene.

Den medicinske students vurdering:

Jeg er medicinstuderende på 10. semester og har lige afsluttet undervisning i sygdomme i nyrer og urinveje, og i denne blokundervisning har jeg læst FADL's »Urologi«.

Bogen er skrevet på en let læselig og forståelig måde. Illustrationerne er gode, og det er rart, at der er så mange af dem inkl. eksempler på alle de billeddiagnostiske undersøgelser, som bliver brugt i specialet. De mange illustrationer underbygger teksten, hvilket er en af grundene til, at bogen er overkommelig at læse.

Der er mange stavefejl i bogen, hvilket jeg synes er for dårligt, når det er 2. udgave af bogen. Det forstyrrer læsningen.

Vi skal uddannes til basisdoktorer, og jeg er enig i, at det egner bogen sig ikke helt til. Der mangler fremhævelse af det vigtigste/basale stof, hvilket kunne gøres ved hjælp af et kort resumé i slutningen af hvert kapitel.

Prisen er lidt høj set fra en studerendes synspunkt. Vi skal i forvejen købe mange specialebøger, så mange vælger ofte den billige løsning, nemlig at købe en samlet kirurgibog (udenlandsk eller »Basisbog i medicin og kirurgi«).

Samlet set er det en god bog, så det afgørende for, om bogen vil blive købt af studerende, er helt sikkert prisen.

København: FADL's Forlag, 2003.

212 sider. Pris: 390 kr.

ISBN 87-7749-335-5