Skip to main content

Vallgårda S, Krasnik A, Vrangbæk K. Health Care Systems in transition. Denmark 2001

Redaktør: Merete Nordentoft Claus Lundstedt

2. nov. 2005
2 min.

I The European Observatory on Health Care Systems serie om sundhedsystemer i WHO's europæiske medlemsstater foreligger nu beskrivelsen af Danmark (på engelsk).

Der er tale om en lille, handy, særdeles velskrevet og letlæst bog. Kort og præcist, men dog tilstrækkeligt og dækkende giver bogen en kort historisk baggrund, efterfulgt af kapitler om struktur og ledelse i det danske sundhedsvæsen, finansiering og aktørerne i systemet (institutionelle og personelle), herunder den kommunale del af sundhedsvæsenet (plejehjem, sundhedstjenester for børn og unge mv.) Det er interessant, at afsnittet om lægemidler, distribution og finansiering fylder meget. I betragtning af de evindelige ændringer på området for at begrænse udgiftsstigningerne - foreløbig uden større succes - er det ikke så mærkeligt.

Et kapitel belyser ressourceallokeringen til sundhedsvæsenet med de årlige forhandlinger mellem regering, amter og kommuner, øremærkede puljer, fritvalgsordninger og magtkampene mellem det centrale niveau og kommuner og især amter.

Endelig omtales de seneste års reformer på statsligt og amtskommunalt niveau med incitamenter, ventelistegarantier, kontraktstyring, kvalitetssikring, it m.m., men også patientrettigheder omtales.

Det er vanskeligt at finde fejl eller unøjagtigheder i bogen. Et enkelt eksempel er dog, at forfatterne ikke mener, der er rekrutteringsproblemer til almen praksis! Det kan de så fundere over til næste udgave, for heldigvis lover The Observatory opdateringer af serien, som ellers hurtigt kunne blive uaktuel. Thi hvor har man et sundhedsvæsen som ikke er i en overgangsfase?

Selvom bogen er den nyeste beskrivelse af det danske sundhedsvæsen er indholdet næppe nyt for ret mange planlæggere, beslutningstagere eller aktører i Danmark. Derimod er den særdeles nyttig som led i The Observatorys serie om beskrivelser af landenes sundhedssystemer. Dertil kommer, at bogens korte og præcise beskrivelse kan være en god introduktion for vordende læger og sygeplejersker og fx for studerende i politologi, sociologi og andre samfundsvidenskaber.

København: WHO Regional Office for Europe, 2001.

92 sider. Kan hentes på www.observatory.dk

ISSN 1020 9077