Skip to main content

Veje til mangfoldighed - Interkulturel forståelse, behandling og udredning af etniske minoriteter. Jessen T, Khanna E, eds.

Overlæge Christian Nørregaard cnoerregaard@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Bogens forfattere er seks psykologer og en lektor i interkulturel kommunikation, der alle gennem mange år har arbejdet med etniske minoriteter. Et flertal af dem har endvidere selv en anden etnisk baggrund end den danske og har derved både professionelt og i eget liv oplevet det at være fremmed i det danske samfund.

Interkulturel psykologi defineres som et studie af, hvordan samspillet mellem mennesker med forskellig kulturel oprindelse kan forstås, beskrives og undersøges. Det pointeres, at viden om de fremmede selvfølgelig er ønskværdig, men at man i sit møde med andre må tage udgangspunkt i viden om egen kultur og dennes normer og værdisæt.

I et indledende kapitel beskrives vestens historiske forhold til »de fremmede« præget af et egocentrisk grundsyn. Man har således tidligere og til dels stadigvæk opfattet andre end vesterlændinge som præget af et deficit. I bogen argumenteres for et nyere syn, nemlig at anderledesheden bør opfattes som en menneskelig mangfoldighed og derved en mulighed for berigelse.

Ud fra disse forudsætninger gennemgås i en række velformulerede og korte kapitler fremmedsprogspædagogik, magtforskelle i mødet mellem danske psykologer og fremmede klienter, psykologisk behandling, interkulturel undersøgelse og vurdering, psykologisk testning og smerteoplevelse og kommunikation i forskellige kulturer. Et kapitel beskriver mødet mellem det danske psykiatriske system og patienter fra etniske minoriteter. Afslutningsvis citeres den amerikanske psykologorganisations retningslinjer for udbydere af psykologisk hjælp til etnisk, sprogligt og kulturelt forskellige befolkningsgrupper.

Bogen er præget af en respekt for »de fremmede« som ligestillede mennesker med en kultur, der som udgangspunkt opfattes som lige så værdifuld som vores egen. Eksempelvis foreslås, at andre kulturers psykologiske systemer kunne berige vores forståelse for den menneskelige psyke. Der nævnes som eksempel meditation og yogaøvelser.

Denne bog giver ikke direkte anbefalinger til psykologisk behandling af etniske minoriteter. Derimod stimulerer den nysgerrigheden og respekten for den menneskelige mangfoldighed og forskellige måder at forstå og leve sit liv på. Netop dette perspektiv er jo ikke i højsædet i den offentlige debat for tiden. Bogen kan derfor anbefales til professionelle, der arbejder med etniske minoriteter, og som føler lyst til at få udvidet deres eget perspektiv på mødet med disse mennesker.

København: Forfatterne og Frydenlund Grafisk, 2003.

112 sider. Pris: 168 kr.

ISBN 87-7887-174-3