Skip to main content

Veje til sundhed - på internet Horsten V.

It-konsulent, læge Thomas Dalsgaard Clausen E-mail:tdc@hsd.hosp.dk

12. jun. 2006
2 min.

Internettet blev grundlagt af det amerikanske forsvar i 1969 og er som bekendt siden dannelsen af www i starten af 1990'erne blevet hvermandseje i vores del af verden.I 2005 havde 79% af den danske befolkning ifølge Danmarks Statistik adgang til internettet fra hjemmet, og heraf havde en ud af fire benyttet internettet til »helbredsmæssige aktiviteter« (hovedsagelig informationssøgning) inden for den seneste måned. Informationssøgning er i det hele taget det dominerende formål med privat såvel som arbejdsrelateret brug af internettet - skarpt forfulgt af kommunikation - og til det har vi siden 1998 fået god hjælp af Google.Vibeke Horsten, som er cand.scient. i biologi og lektor på Danmarks Biblioteksskole med mangeårig erfaring inden for informationsvidenskabelige discipliner især på det medicinske og det naturvidenskabelige område, har skrevet denne guidebog til sundhedsområdet på internettet baseret på den grundidé at vise vej til andre startpunkter for søgning på internettet end de universelle søgeværktøjer (som Google).Bogen indledes med en meget bred og samlet præsentation af fagområdet informationssøgning med fokus på sundhedsinformation, og allerede på første side listes anbefalede veje op: Diskussionsgrupper, relevante videnscentre, via eksperter, kvalitetsresurser (netguides/»links«), faglige kilder som fagbibliografier og endelig ved omhyggelig brug af internetsøgeværktøjer.

Derefter følger en systematisk gennemgang af de forskellige veje overskueligt sat op med resumé, tydelige henvisninger i form af URLs (Uniform Resource Locator) og rigt illustreret med farvepræsentation af over 100 af de i alt ca. 800 omtalte websteder. Layout for bogens figurmateriale i øvrigt lader dog noget tilbage at ønske - indimellem af betydning for forståelsen.

Bogen erklærer at henvende sig til alle, som har interesse for sundhedsinformation, og som har et grundlæggende kendskab til internettet. Det lykkes meget fint at adressere denne brede målgruppe, om end stof for sundhedsprofessionelle ofte er mere righoldigt beskrevet end stof, som primært retter sig mod ikkesundhedsprofessionelle. Der er til en vis grad prioriteret kvantitet frem for kvalitet inden for lægmandsstoffet - hvorfor skal f.eks. den engelske, tyske og svenske udgave af den danske sundhedsportal, Netdoktor, beskrives ud over denne?

Som forfatteren anfører, hersker der en del forvirring omkring brugen af terminologi på området, som dog i bogen anvendes rimelig stringent. Lidt generende er den næsten konsekvente anvendelse af betegnelsen »internet« (som også i bogens titel) om internettet.

Efter at have tilbragt nogle timer i selskab med Vibeke Horstens imponerende værk er jeg blevet klogere og inspireret til at finde andre veje til sundhedsinformation på internettet. Bogen kan varmt anbefales til alle fra målgruppen og bør stå inden for rækkevidde af enhver sundhedsprofessionel i informationssamfundet Danmark.

København: FADL's Forlag, 2006.

330 sider. Pris: 400 kr.

ISBN 87-7749-421-0