Skip to main content


Forfatteren Jørn Henrik Petersen (JHP) har siden 1979 været professor i socialvidenskab ved Syddansk Universitet og er doktor phil på en afhandling om den danske alderdoms lovgivningsoprindelse. JHP har mediemæssige relationer og er for mange nok mest kendt for sit formandskab for TV2's bestyrelse.

Bogen Velfærd for ældre - holdning og handling er et større sammenhængende projekt, gennemført ved Center for Velfærdsstatsforskning, Syddansk Universitet, for Ældreforum, Socialministeriet og Servicestyrelsen. Bogen styrker og kvalificerer debatten om de ældres placering og rolle i velfærdssamfundet, afdækker forventninger til, fordomme om og holdninger til de ældre i den offentlige debat og sidst, men ikke mindst bidrager den med viden om grundlag for frem-
tidige politiske beslutninger.

Bogen samler seks delprojekter. Delprojekterne er tidligere beskrevet i selvstændige publikationer, som vil kunne læses som uddybninger af denne bog.

Bogen er inddelt i 12 kapitler, hvoraf kapitel 1 er en indledning, og kapitel 12 er en kort gennemgang og resume af de enkelte kapitler. Resumeet afsluttes med, hvad vi kan lære af det enkelte kapitel.

Om de ti øvrige kapitler: Kapitel 2. Det alderskonstruerede samfund, indledes med alderstrappen, som også er bogens forside, og hvor JHP bl.a. reflekterer over begrebet forfaldstanken - biomedikaliseringen. Kapitel 3. Alder som grænsemarkør, her gennemgår JHP, hvordan den kronologiske alder har dannet grundlag for pensionslovgivning, efterløn og delpension og de politiske holdninger og aspekter i forbindelse med dette. Kapitel 4. Lidt demografi, hvor bl.a. begrebet dobbeltaldring gennemgås, dvs. flere gamle - flere meget gamle. Kapitel 5. Samfundsforandringer I. Familiestruktur og ældrepolitik. Her beskrives bl.a. begrebet sandwichgeneration, generationen, hvis børn forventer deres støtte til børnebørnene, og hvis forældre håber på støtte i den høje alder. Kapitel 6. Samfundsforandring II. Det forbrugende menneske. Her er bl.a. en gennemgang af den traditionelle opfattelse af den parlamentariske beslutningskæde anvendt på ældreplejen. Kapitel 7. Mediernes ældrebillede og de ældre i mediestormene. Her kommer det bl.a. frem, at billedet er forskelligt, når de ældre selv taler, og når der tales om de ældre i medierne. Kapitel 8. Holdninger til at være og til at blive gammel. Forestillinger og tanker om »det gode liv som gammel«. Bl.a. gennemgang af de seks dimensioner i et godt liv som gammel: aktivitet, uafhængighed, autonomi, værdighed og respekt, tæt bånd til familien og frihed til selv at bestemme. Kapitel 9. Ideer og værdier bag hjemmehjælpens udvikling. Med udgangspunkt i loven om husmoderafløsning fra 1949 beskrives udviklingen af hjemmehjælpen. Kapitel 10. Plejehjemstilsyn
- politik på pressens præmisser. Gennemgang af en under-
søgelse, der bygger på interview med plejehjemsledere i
Århus, København og Ålborg Kommuner. Kapitel 11. Fællesskab og ansvar. Gennemgang af kvalitative interview, som afdækker danskernes opfattelse af, hvordan ansvar, rettigheder og pligter bør fordeles mellem det enkelte individ og kollek-tivet i det danske samfund.

Bogen henvender sig til samfundsdebattører og politikere samt fagfolk og forskere inden for ældreplejen.