Skip to main content

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Mads Koch Hansen skriver i sin leder om fedtafgiften, at vi spiser mindre fedt, men hvorfra ved han dog det? Hvis det er den undersøgelse af vort forbrug og salg af fedt i de danske butikker, der har været fremme i pressen, skulle han lære noget om statistik, og hvad den kan vise. De fleste køber deres fedtholdige produkter i Tyskland. Mange af mine sygeplejekolleger køber næsten alle fødevarer i udlandet, så det skal tælles med i regnestykket om fedt.

Hvorfor skal man da også undlade fedt og de fedtopløselige vitaminer? Hvis det er for ikke at få for meget kolesterol, kan jeg foreslå, at man genlæser biokemien. Vi danner kolesterol af sukker i leveren.

Og kolesterol er et vigtigt substrat for dannelsen af livsvigtige hormoner som progesteron. østradiol, testosteron, aldosteron og kortisol.

Problemet er, at vi rører os for lidt. Det tager vi os ikke tid til i vor travle hverdag.

Motion er godt - også for læger.

> Svar

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen

Du har helt ret i, at der er brug for mere viden om danskernes forbrug af fedt efter fedtafgiftens indførelse. Et af problemerne ved, at fedtafgiften bliver afskaffet efter så kort tid, er, at det knap er muligt at nå at registrere, hvilken effekt den har haft.

Jeg vil gerne tilføje, at jeg aldrig har givet udtryk for, at den menneskelige krop ikke har brug for fedt. Det har den naturligvis. Men jeg er bekymret for, at stadig flere bliver svært overvægtige. Efter at det nu er besluttet at fjerne fedtafgiften, skylder politikkerne os nye bud på, hvordan de vil bekæmpe denne vækst i fedme, der er en alvorlig trussel mod sundheden.

Det sunde valg skal gøres lettere.