Skip to main content

Videnbaseret stuegang Johansen K.

Peer A. Wille-Jørgensen

1. nov. 2005
2 min.

Ovennævnte bog føjer sig til rækken af bøger, der fortæller os om, hvordan vi implementerer videnskabelige resultater i vores daglige kliniske arbejde. Titlen er måske lidt misvisende, idet beslutninger om diagnostisk strategi og behandlingsstrategi - i hvert tilfælde for en kirurg - i mange tilfælde tages uden for stuegangssituationen.

Basale statistiske begreber og metoder sættes på elegant måde ind i deres rette kliniske kontekst inden for diagnostik, behandling og prognose. Der anvendes relevante eksempler, og konklusionerne er opstillet punktvis på en klar og overskuelig måde. Specielt skal fremhæves den meget pædagogiske fremstilling af forskellen mellem nosografiske og diagnostiske sandsynligheder. Der er intet nyt i de enkelte begreber, men de forklares på en let forståelig måde.

De »nyere« begreber inden for evidensbaseret medicin såsom Odds, Relativ Risiko, Absolut Riskikoreduktion og diverse Ratios er beskrevet overskueligt, ligesom der gives en god vejledning i de forskellige videnskabelige design og deres interne og eksterne validitet over for specifikke kliniske problemstillinger.

Desværre mangler der fuldstændig en beskrivelse af optimal og systematisk litteratursøgning, som jo er en vigtig del af »evidensjagten«. Begrebet metaanalyse, som jo udgør et vigtigt værktøj i denne sammenhæng, er desværre kun ganske kort omtalt. Et helt kapitel om fordele og begrænsninger ved anvendelse af denne form for analyse ville have været velkommen.

Bogen indeholder mange formeludregninger, der ikke altid er lige overskuelige. Således er der en del gange anvendt bogstaver i formlerne, som ikke er umiddelbart forklaret. Desuden omtales begreber flere sider før de forklares, hvilket kan gøre læsningen noget vanskelig. Bogen er også præget af en inkonsistens mellem valget af dansk eller angelsaksisk nomenklatur, ligesom der er en del stave-, tryk- og henvisningsfejl. Man kunne også have ønsket en henvisning til nogle af de mange computerprogrammer, der kan håndtere de omtalte statistiske metoder og begreber.

Bogen afsluttes med et glimrende glossarium, der giver en god oversigt over de anvendte begreber. Alt i alt kan bogen - trods skønhedsfejlene - anbefales til den kliniker, der vil have styr på de mange »nye« begreber og deres praktiske anvendelse inden for evidensbaseret medicin.

København: Akademisk, 2003.

160 sider. Pris: 238 kr.

ISBN 87-500-3759-5