Skip to main content

Videnskabelig dokumentation af fysioterapi

Fysioterapeut Jan M. Bjordal, Seksjon for Fysioterapivitenskap, Universitetet i Bergen, Norge. E-mail: jmb@hib.no

1. nov. 2005
2 min.

En viser til debatindlæg af 6/10 d.å. fra overlæge Jepsen vedr. (manglende) forskning i fysioterapi [1]. Her fremsættes det enkelte påstande som gir grund til at kommentere.

Den første påstand er »Men der er kun begrænset forsk-ning i fysioterapis indikationer, effekter, bivirkninger og omkostninger - og evidensbaserede anbefalinger er få«. Denne forestilling skriver seg muligens fra de fysioterapi-reviews som hyppigt blev tildelet spalteplads i anerkænte medisinske tidsskrifter for 5-6 år siden. Måske har det været svært at få den samme oppmærksomhed i medisinske tidsskrifter for den stadig øgende mengde af fysioterapiforskning som har været gjort siden den tid. Jeg vil gærne formidle følgende fakta-opplysninger om fysioterapi-forskning. Ved PedRodatabasen (http://www.pedro.fhs.usyd.edu.au/) over fysio-terapiforskning finnes det nu 3.856 kontrollerede fysioterapi-studier, hvorav 1.734 studier tilfredstiller mer enn halvparten av 10 anerkændte metodologiske kvalitetskriterier. Af denne grunn har også innholdet i databasen Cochrane Library (http://www.update-software.com/clibng/cliblogon.htm) ændret seg fra å bare inneholde 2-3 reviews som gav evidensbaserede anbefalinger af fysioterapi i 1998, til i dag å inneholde mer enn 20 reviews som anbefaler brug af fysioterapi ved ulige diagnoser. Selv om vi alltid kan ønske oss mer forskning, kan jeg derfor ikke være enig i at der knapt findes forskning inden fysioterapi.

Det fremsættes også en påstand om at fem former for fysioterapi ikke er bedre enn ingen behandling. Da vil jeg anbefale læsning af følgende randomiserede kontrollerede studier fra anerkændte medicinske tidsskrifte. Studiene her har vist at disse formene for fysioterapi faktisk er signifikant mere effektive enn ingen eller placebo behandling: Varme, kulde, massage, ultralyd, laser.

Hvorvidt anden medicinsk behandling er bedre end fysioterapi, er et uavklaret spørgsmål som avhænger av kontæxten. Der findes imidlertid flere eksempler fra kontrollerede studier på at fysioterapi i noen sammenhænge også kan være signifikant mere effektiv end anden medicinsk behandling .

Jeg håber at diskusjonen videre koncentreres om hvornår og hvordan fysioterapi kan bruges bedre, hæller end å diskutere på generelt grundlag om fysioterapi kan være videnskapelig dokumenteret. Dette stadium er for længst passeret inden fysioterapiforskningen.


Referencer

  1. Jepsen JR, Min mening om fysioterapi. Ugeskr Læger 2003;165:3942.