Skip to main content

Vil DSIM ikke diskutere?

Overlæge Kent Dencker Christensen, Løgstør. E-mail: kent@dadlnet.dk

22. jun. 2012
4 min.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Tak til dr. med Hans Karle og dr. med Niels Ebbe Hansen for deres velbegrundede bekymring for det ikkeeksisterende internmedicinske speciale i deres kronik i Ugeskrift for Læger (2012;174:1764-5).

I samme nummer er der en replik fra DSIM's bestyrelse, der forsikrer os om den fortsatte høje faglighed og, citat: »DSIM er fortsat det mest egnede forum for diskussioner af internmedicinsk forhold, der rækker ud over de enkelte grenspecialer. Det håber vi, forfatterne og andre vil bidrage aktivt og positivt til...« (2012;174:1761).

Det vil vi sandelig gerne.

Det var derfor med nogen forbløffelse, jeg for en måned siden modtog en mail med et brev fra formanden for DSIM, der under henvisning til de nye vedtægter meddelte mig, at jeg ikke længere var medlem af selskabet. Jeg har i en lang årrække været medlem af såvel Dansk Hæmatologisk Selskab som Dansk Selskab for Infektionsmedicin med tilknytning til det nye DSIM. Under indtrykket af stigende arbejde inden for den bredere interne medicin på en større ikkegrenspecialiseret internmedicinsk afdeling, udmeldte jeg mig af grenselskaberne. Jeg havde sjældnere og sjældnere mulighed for at deltage i grenselskabernes arbejde og møder. Jeg ville således hellige mig medlemskabet af DSIM og ikke mindst det ganske udbytterige årsmøde.

Men den gik så ikke. Jeg fik meddelelse om, at jeg ikke kunne være medlem af DSIM, når jeg ikke var medlem af et grenselskab. Det skal dog nævnes, at jeg var velkommen som gæst, og var jeg pensioneret, var jeg ligeledes velkommen.

Jeg føler ikke denne fremgangsmåde indbyder til fortsatte frugtbare diskussioner i selskabet for folk med overvejende bred internmedicinsk interesse. Havde jeg været medlem af selskabet, ville jeg have foreslået en ændring af vedtægterne, der tillader internmedicinere at sidde med på ligeværdig basis.

Men nu er jeg desværre blevet ekskluderet.

Korrespondance vedrørende dette er den 21. maj fremsendt til DSIM, men jeg har ikke fået noget svar.

> Svar:

På vegne af DSIM's bestyrelse. Specialeansvalig overlæge, ph.d. Ulrik Bak Dragsted (formand), Medicinsk Afdeling, Roskilde Sygehus. E-mail: uwd@regionsjaelland.dk

I forlængelse af debatten om DSIM's ændrede og fremtidige rolle [1-3] anfører overlæge Kent Dencker Christensen (KDC) i dette nummer af Ugeskrift for Læger, at han ikke føler, at DSIM indbyder til frugtbare diskussioner af internmedicinske forhold.

Transformationen af DSIM fra et selvstændigt specialeselskab til en paraplyorganisation for de ni internmedicinske specialer har medført en række ændringer af vedtægter og arbejdsgange. Én naturlig og nødvendig ændring har været, at fortsat medlemskab af DSIM fordrer medlemskab af et grenspecialeselskab. Sammenligneligt hermed er det ikke muligt at være individuelt medlem af De Lægevidenskabelige Selskaber (LVS). Ændringen var bl.a. nødvendig, fordi kontingent til DSIM nu betales af de ni specialeselskaber. Et kontingent, der i den nye struktur er reduceret til ca. en tredjedel af det tidligere beløb.

Kolleger, hvis primære interesse og/eller arbejdsfelt er generel internmedicin, har som alle andre behov for løbende efteruddannelse. Dette varetages på glimrende vis af de ni specialeselskaber, der bl.a. sammen afholder videnskabelige møder med generelt internmedicinsk indhold. I 2011 er der f.eks. afholdt det tredje danske endokarditismøde og møder om Lyme-borreliose i Danmark og om gastrointestinale infektioner. DSIM's årsmøde, der afholdes i forbindelse med uddeling af Hagedornprisen, bidrager til disse tværfaglige uddannelsestilbud. Årsmødet er åbent for alle læger, det kræver ikke medlemskab af DSIM.

DSIM's bestyrelse har ingen intentioner om at eksludere internmedicinsk orienterede og interesserede kolleger fra diskussioner i og om DSIM. Bestyrelsen har derimod et stærkt ønske om fortsat at udvikle DSIM til gavn for patienter og medlemmer. Bestyrelsen tillader sig at citere Søren Kierkeaard: »Alle ønsker udvikling, men ingen ønsker forandring« og erindre om, at ændringerne i DSIM's vedtægter er foretaget i fuld åbenhed. Det er beklageligt at KDC ikke i tide har benyttet sig af muligheden for at præge processen. Også fremover har alle, der ønsker indflydelse på DSIM's vedtægter og faglige retning, mulighed for at blive hørt, og som i alle andre demokratiske foreninger kræver det blot et medlemskab.


Referencer

  1. Holm E, Dragsted UB, Sørensen HA et al. Nyt fra Dansk Selskab for Intern Medicin - det nye DSIM. Ugeskr Læger 2012;174:801.
  2. Karle H, Hansen NE. Den interne medicins svanesang, Ugeskr Læger 2012;174:1764-5.
  3. Dragsted UB, Hartoft-Nielsen MLC, Holm E et al. DSIM: Fortsat høj faglighed. Ugeskr Læger 2012;174:1761.