Skip to main content

Vinkler på selvet - en antologi om selvbegrebets anvendelse i psykologien Bertelsen P, Hermansen M, Tønnesvang J, eds.

Overlæge Francisco Alberdi E-mail: alberdi_olano_platz@inet.uni2.dk

4. nov. 2005
2 min.

Få begreber har været så omdiskuterede i de seneste 30 år som begrebet selv. Bølgerne er særlig gået højt i forbindelse med det frontale angreb, »postmodernismen« har rettet imod hele det modernistiske projekt ved at erklære subjektets opløsning og død.Diskussionerne om subjektet, selvet, bevidstheden, psyken og beslægtede begreber går dog helt tilbage til oldtidens Grækenland, hvor de fik et prægnant udtryk i Sokrates' eksistentielle krav »kend dig selv«.Den foreliggende bog har sit udspring i de altid aktuelle spørgsmål om subjektet, selvet og bevidstheden. Disse og andre beslægtede begreber bliver behandlet i bogen ud fra forskellige synsvinkler med udgangspunkt i psykologien og beslægtede fagområder. Bogen består af 12 kapitler skrevet af lige så mange forfattere, og den er delt i en almenteoretisk og en praksisorienteret del. Den almenteoretiske del består af tre kapitler, hvor selvet bliver behandlet filosofisk, historisk-psykologisk, og hvor der gives en overordnet psykologisk model af selvet. I bogens anden del behandles begrebet selvs anvendelighed inden for følgende domæner: Klinisk psykologi, organisationspsykologi, pædagogisk psykologi, kulturpsykologi, og endelig neuropsykologi og neurobiologi.Til trods for de mange forskellige forfattere og de mange emner fremstår bogen i sin helhed som sammenhængende og velorganiseret. Enkelte kapitler er skrevet i et noget kluntet, teknisk og klangløst sprog, som vanskeliggør tilegnelse af det i forvejen komplicerede emne, men de fleste kapitler er skrevet i et endog meget klart og velformet sprog.

Blandt de særligt vellykkede og meget læseværdige kapitler vil jeg fremhæve Dan Zahavis indlæg om »Selvet i filosofisk belysning«, Judy Gammelgaards kapitel »Selvet i psykoanalysen«, Anders D. Pedersens »Selv, bevidsthed og neuropsyko- logi« og Albert Gjeddes afsluttende kapitel »Selvet i neurobiologisk betydning«. Disse kapitler er hver for sig så medrivende, oplysende og velskrevne, og hænger tematisk så godt sammen, at de er mere end tilstrækkelige til at gøre bogen anbefalelsesværdig.

Fra en lægelig synsvinkel savner man et særligt kapitel om selvet i psykopatologien. Emnet er kort taget op i tre af de oven for nævnte kapitler, men der er ingen tvivl om, at en fænomenologisk og psykodynamisk analyse af forskellige psykopatologiske tilstandes indvirken på bevidstheden ville kaste meget lys over selvets funktion og betydning, også under normale forhold.

Trods denne mangel og de nævnte skønhedsfejl skal bogen varmt anbefales. Psykiatere, neurologer og andre involverede i grænselandet mellem sinds- og hjernelidelser vil i bogen finde megen inspiration.

Århus: Forlaget Klim, 2002.

366 sider. Pris: 298 kr.

ISBN 87-7955-098-3