Skip to main content

Wackerhausen S. Humanisme, professionsidentitet og uddannelse - i sundhedsområdet

Peter la Cour

2. nov. 2005
2 min.

Humanismen er noget som skal væres . Den virker ikke ved, at man tager enkeltstående kurser eller iværksætter enkelte spredte småfag på uddannelsesinstitutionerne. Det er hovedkonklusionen i denne lille filosofibog, der med en række fine pointer, men på et gevaldigt lix-niveau fører læseren rundt i spændingsfeltet mellem lægevidenskab og lægekunst.

Wackerhausen finder humanisme ønskværdig, men mangetydig, og han gennemgår en række forskellige betydninger. Han definerer selv humanismen som: »En oplyst, tidslig og aktiv solidaritet med mennesket og det humane perspektiv og en afvisning af menneskets underkuelse, tingsliggørelse eller »,forglemmelse`.«

I sundhedsområdet siger man ofte ét, men gør noget andet, skriver han. De pæne programerklæringer som fx »respekt for patienternes autonomi« er sjældent andet end retorisk glasur. Interessen for patientkommunikation fungerer nogle gange som skalkeskjul for en dagsorden om effektiv kommunikation, hvilket ikke nødvendigvis er særlig patientvenligt, og venlig og empatisk kommunikation er heller ikke nødvendigvis garanti for nogen underliggende humanisme.

Lægestudiet findes bredt dehumaniserende og demoraliserende. Har humanisme, serveret i spredte studieelementer overhovedet noget med »sagen« at gøre for studenterne? Når »sagen« defineres gennem det biomedicinske sygdomssyn, er patientens person jo nærmest en slags staffage omkring »sagen« - og humanismen opfattes som fag-ekstern.

Professionsidentitet indlæres og opbygges oftest helt uden bevidsthed om det. Fagsproget har eksempelvis en række underlæggende vedtagelser, inddelinger og kategoriseringer, der ikke reflekteres, og studiernes spørgekultur fremhæves også - dvs. alle de spørgsmål, man tidligt på studiet lærer ikke at stille. Hvis humanismen ikke gennemsyrer hele miljøet er den endnu ikke en del af faget, konkluderes der.

Har man mod på tidens filosofiske fagformuleringer, byder denne bog på en moderne, opdateret version af den klassiske scientism-humanism diskussion, endda serveret på et ganske overskueligt antal sider.

København: Hans Reitzels Forlag, 2002.

96 sider. Pris: 128 kr.

ISBN 87-412-2497-3