Skip to main content

Whiplash - en fysisk kvæstelses-problematik

♠ Praktiserende ortopædkirurg Jens V. Bruun, Taastrup. E-mail: mail@jensvbruun.net

12. mar. 2010
2 min.

For nylig kunne man i Ugeskrift for Læger læse en artikel om, at et væsentligt aspekt i whiplash er af psykologisk karakter [1]. Forfatterne har næppe læst Lars Uhrenholts ph.d.-afhandling om whiplash [2]. Samtidig er deres kendskab til et svært kvæstet knæled næppe stort.

Artiklen har fået en læge til at meddele en patient med mangeårigt whiplash, at hendes lidelse er af psykologisk karakter, og hun bare skulle komme i gang, så ville den forsvinde.

Facetled i rygsøjlen ligner et knæled. Der er brusk og menisklignende væv samt ledkapsel. I afhandlingen ses en ledskitse i kvæstelsesøjeblikket. Det ligner et kvæstet knæled til forveksling

Forandringerne i facetleddet er ofte små og inddrager ikke altid knoglevæv. Ser man på mikroskopibillederne, er det som at se på et kvæstet knæled.

Computertomografi (CT) giver ikke svar på alle de antydede kvæstelser, hvad CT heller ikke gør ved knælæsioner. Mikroskopi af leddele er det sikreste. Det kan vi bare ikke gøre, såfremt personen har overlevet ulykken.

Uhrenholt har udledt nogle konklusioner fra sit arbejde.

Mindre end halvdelen af whiplashlæsionerne var identificerede ved diagnostiske procedurer. Observatører tror på, hvad de finder ved billeddiagnostiske procedurer. Blødninger kunne aldrig findes ved de anvendte billeddiagnostiske procedurer. Der var en klar korrelation mellem sygdomsbilledet og kvæstelsen. Det menisklignende væv er permanent til stede i halsryggens led. Sygdomskvæstelser opstår i ledbrusk og bløddelsvæv efter trafikulykker.

Min påstand er, at de sygelige forandringer i rygsøjlens bageste led ved whiplash kan analogiseres med kvæstelsesforholdene i et knæ. Det bør indgå i overvejelserne dels behandlingsmæssigt og dels erstatningsmæssigt.


Referencer

  1. Carstensen TBW, Frostholm L, Ørnbøl E et al. Smertetilstand og psykologisk distress før uheldet prædikterer gener efter whiplash-traume. Ugeskr Læger 2009;171:3432-4.
  2. www.whiplashforskning.dk/articles/PhD-thesis_Uhrenholt_2007.pdf (jan 2010).