Skip to main content

Winkel P. Statistisk kvalitetsudvikling i klinik og laboratorium

2. nov. 2005
2 min.

Dansk klinisk biokemi har altid været opmærksom på fagets rationelle grundlag og på alt det, der kræves for at producere pålidelige og fortolkelige prøvesvar. Per Winkel, som i over 30 år har været en af nøglefigurerne, har skrevet denne grundige og læseværdige indføring i, hvordan man overvåger kvaliteten i det daglige arbejde på laboratorierne og i de dele af det kliniske arbejde, hvor statistiske kriterier for stabil »produktion« lader sig anvende. Industriel kvalitetskontrol har udviklet sig i symbiose mellem statistik og produktionsteknik. En kerneprocedure er, at målinger løbende indføres på »kontrolkort« og sammenholdes med alarm-grænser. Det er her, Winkel henter sine forbilleder, men han udpeger omhyggeligt de mange forskelle mellem industri og medicin.

Med forordets ordvalg henvender bogen sig til alle, der ønsker »at anvende kvantitative metoder til at udvikle, kontrollere og fastholde kvaliteten af sundhedsfaglige ydelser«, og Winkel har to typer kurser i tankerne: en for et klinisk eller klinisk-administrativt publikum, en anden for laboratoriefolk. For de sidste rummer anden halvdel af bogen en klar og erfaringsspækket gennemgang af alle de begreber og teknikker, der knytter sig til analysefejl og elimination heraf, herunder samspillet med eksterne kontrolinstanser og med leverandører af apparatur, reagenser og kalibreringsmateriale.

Winkel er meget bevidst om, hvilke teoretisk-statistiske komplikationer man ikke skal genere læseren med, og han holder sig strengt for øje, at sigtet ikke er videnskabelig bevisførelse, men (kun) alarm. Her kræves enkle rutiner, der sikrer hurtig opdagelse, når en proces er ved at køre af sporet, men samtidig sikrer en mod at spilde tid og kræfter på falske alarmer. I særdeleshed gælder det om ikke at fristes til at justere og omkalibrere i utide, hvad der kun gør hele processen ustabil.

Kun savner jeg en diskussion af, at rekvisitionerne fra klinikken typisk falder i adskilte strømme med hver deres behov for præcision og svartid. Underforstået er vel, at man i klinisk biokemi har valgt at indrette sig på den mest krævende patientkategori.

At bogen er gennemset af kritiske ånder inden for de berørte fag, borger for detailkorrektheden. Og den krydres af morsomme og advarende eksempler, heraf nogle af en lyrisk-ironisk karakter (læs f.eks. 7.2). Ikke mindst er den skrevet på et klassisk smukt teknisk dansk, som andre lærebogsforfattere burde tage ved lære af. Man kan kun gratulere Winkel.

Københanv: Ingenøren-bøger, 2002.

279 sider. Pris: 398 kr.

ISBN 87-571-2306-3

Jørgen Hilden