Skip to main content

#YouToo?

BLOG – Jeg er en ung, mandlig, nyuddannet læge, men jeg har også en søster, en mor og en kone, der alle har fortællinger om mænd, der er gået over stregen. Og så har jeg en datter på to år, skriver Lui Koch om, hvorfor han går ind i ligestillingsdebatten i kølvandet på #MeToo-fænomenet.

Reservelæge Lui Koch, lui_koch@hotmail.com

3. jan. 2018
4 min.
»Vi kan som læger gøre noget, vi kan videreføre den bølge af forandring, der skvulper fra hele verden rundt om os ... Derfor beder jeg jer om at gå forrest og hjælpe med at forme vores verden til det bedre: fortæl!«Lui Koch

Ligestillingsdebatten kører derudad i hele verden, flere grupperinger har råbt op om krænkelser og syge kulturer, som de er stødt på i deres arbejdsliv. I alt 3.600 kvindelige læger og medicinstuderende i Norge og mere end 10.000 i Sverige har sagt fra. Lad os komme i gang i Danmark!

Det er som om, debatten er udeblevet i Danmark. For nylig debatterede professor Drude Dahlerup netop dette med Bertel Haarder i ”Deadline” på DR2. Nogle af de vægtigste argumenter, der kom frem i denne debat var, at man i Sverige tager disse opråb alvorligt, og at de bliver støttet bredt, samt at vi i Danmark nærmest tror, at vi er i mål med ligestillingen. Årsagen til, at vi ikke har hørt det samme opråb i Danmark endnu, skal måske netop findes i det, som Bertel Haarder udtalte, nemlig ”at danskerne har lidt tykkere hud”. Dette udtrykker i allerhøjeste grad den kultur, vi har i Danmark, hvor man skal være tykhudet og ikke sige fra, fordi så bliver man stemplet som snerpet eller sart.

Jeg vil ydmygt forsøge at bidrage til, at vi kommer med på vognen i Danmark og dermed bede mine kvindelige – og for den sags skyld mandlige – kollegaer: råb op!

Jeg er ikke selv blevet udsat for nogen krænkelser, jeg har hørt om nogle af de helt langt ude-beretninger, der er kommet, og læst om dem både i Ugeskrift for Læger og selvfølgelig især på nettet.

Jeg tror, at #MeToo-bølgen handler om mange ting og sikkert også noget forskelligt for hver enkelt person. Et er de fuldstændigt oplagte og langt ude-situationer med de ældre mænds hænder, der pludseligt helt overlagt befinder sig et helt forkert sted på en yngre kvinde. Det tror jeg, at de fleste af os kan være helt enige om, er fuldstændigt uacceptabelt. Noget andet er den kultur, som det er et udtryk for. En kultur, hvor kvinder er mindre værd end mænd, og mændene derfor føler, at de har ret til at gøre disse ting. Det er det ,vi skal agere og ændre på!

Faktaboks

Fakta

Første skridt er at få historierne ud i det åbne. Dette arbejde er nu startet af Danske Kvindelige Lægers Forening, der er gået i gang med at indsamle beretninger.

Hvorfor går jeg så ind i dette? Jeg er en ung, mandlig, nyuddannet læge, jeg kan jo passe mit og skal måske slet ikke blande mig i denne ligestillingskamp? Men jeg har også en søster, en mor og en kone, der alle har fortællinger om mænd, der er gået over stregen, og så har jeg en datter på to år. Jeg ønsker, at det samfund, vi nu er i gang med at forme, bliver et, hvor hun er lige så meget værd som Elliot og Bertram. Et samfund, hvor hun ikke skal finde sig i at blive taget på eller forulempet, fordi hun som kvinde er bange for, at det er dårligt for hendes karriere, hvis hun bliver kendt som den ”snerpede”, der siger fra. Et samfund, der ikke fortæller hende, at hun skal være ”tykhudet”, men derimod sige fra – højt og tydeligt.

Vi kan som læger gøre noget, vi kan videreføre den bølge af forandring, der skvulper fra hele verden rundt om os. Hvis I gør det, så kan det være, at vi som i Sverige ser, at også juristerne, journalisterne, sangerne og mange andre vil stå frem. Derfor beder jeg jer om at gå forrest og hjælpe med at forme vores verden til det bedre: Fortæl!

Læs også: #Metoo

Læs også: Kvindelig lægeforening vil have overblik over sexisme