Informations Forlag forsøger med udgivelserne af minibøgerne Moderne Ideer at få fagfolk til at belyse nogle af tidens store udfordringer. I aktuelle bog præsenteres bedre fertilitetsbehandling i fremtiden som en moderne idé ved Lone Schmidt, professor i barnløshed ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, KU, og Anja Pinborg, professor i fertilitetsbehandling ved Rigshospitalet.
Bogen indleder med et forord med en iscenesættelse af to patientcases; Martin og Maria med fertilitetsudfordringer, hvor behandlingen må fortsætte i det private i håbet om succesfuldt udfald, og Anette med en kræftsygdom, der behandles med kemoterapi, indtil hun er rask. Her understreges bogens budskab ved at sammenligne fertilitetsbehandling med fortsat cancerbehandling.
Mindre kunne formentlig have gjort det, men budskabet er ikke til at tage fejl. Bogens klare undren går på, hvorfor infertilitet, som beskrives som den næsthyppigste kroniske sygdom blandt mænd og kvinder i den reproduktive alder, ikke tilbydes samme behandlingsmuligheder som andre kroniske sygdomme. WHO klassificerede infertilitet som en reproduktiv sygdom i 2009, og forfatterne er uforstående over for, hvorfor man politisk har besluttet, at behandling af denne sygdomskategori stoppes, inden mulighederne er udtømte i det offentlige. Det efterlader patienterne til private tilbud for dem, der vel og mærke har økonomisk råderum. Det er ulighed i sundhed på både diagnoseniveau og samfundsniveau. Her efterlyser forfatterne en samlet national plan for både forebyggelse og ændrede rammer for behandling.