Skip to main content
Mindeord

Mogens Osler

Peter J. Hornnes

26.6.1926-29.9.2019

Professor emeritus, overlæge, overaccoucheur, dr.med. Mogens Osler døde 93 år gammel efter et langt, aktivt og rigt liv.

Mogens Osler blev født i København men blev student på Frederiksberg, hvor han boede med familien det meste af livet. Karrieren gik hurtigt. Mogens Osler blev kandidat som 25-årig, dr.med som 35-årig, speciallæge som 37-årig, overlæge på Frederiksberg Hospital som 41-årig og to år senere overlæge på Rigshospitalet. Efter yderligere to år fulgte professoratet på Jordemoderskolen og titlen som overaccoucheur.

Som chef for Rigshospitalets Føde- og Gynækologisk Afdeling YB var Mogens Osler fremtidens mand. Epiduralblokaderne blev indført, og Osler var også i offentligheden fortaler for, at kvinderne selv skulle have indflydelse på, hvordan fødslen skulle forløbe. Han så det allerede i 1970'erne som helt naturligt, at fædrene kunne være med til fødslen.

På en morgenkonference i 1977 fortalte vagtholdet oprørt, at en far under fødslen havde spurgt, om også han måtte mærke barnets hoved. Da forargelsen havde lagt sig, spurgte Osler stille, hvorfor de dog ikke havde givet ham lov? Og vi unge på afdelingen lærte af hans fordomsfrihed og nytænkning.

Afdelingen på Rigshospitalet var centrum for Mogens Oslers faglige liv, men hans engagement i faget var også herudover bredt og dybt. Han var formand for Foreningen for Familieplanlægning (nu Sex & Samfund) i perioden 1983-1993 og arbejdede tillige internationalt med familieplanlægning og underviste verden over. Hjemme sad han i Retslægerådet.

Mogens Osler var professor ved Jordemoderskolen og underviste generationer af jordemødre, og mange husker ham stadig med veneration.

I 1996 gik Mogens Osler på pension og blev fejret med et stort symposium og fik en flot skulptur udført af Aka Høegh. Siden arbejdede han for Medicinsk Museion, hvortil han fik flyttet den Saxtorphske Samling af humane præparater, fostre, børn, kvindebækkener, instrumenter og den imponerende bogsamling.

Mogens Osler tjente også Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi først som sekretær og siden som formand i perioden 1974-1976. Og ved selskabets 100-års jubilæum i 1998 arrangerede Osler velbesøgte rundvisninger på museet.

Sammen med sin hustru drev Mogens Osler i mange år sin speciallægepraksis, og man møder stadig patienter, som mindes Lis og Mogens med glæde og taknemmelighed.

Vores tanker går til Lis, Anne og Merete.

Æret være Mogens Oslers minde.

Kolleganyt