Content area

Ole Risør

12.3.1942.–13.9.2019

Forfatter(e)

Jørgen Nystrup

Ole Risør voksede op i Asnæs som landbetjentens søn. Måske var det herfra, hans værdier med disciplin og tilgivelse stammede.

Han var allerede livskraftig og udadvendt i gymnasiet på Stenhus Kostskole ved Holbæk.

Som medicinsk student dyrkede han meget andet end studierne. Fra den tidlige ungdom var han musikalsk: violin, trompet og guitar. Mange læger har nydt hans guitarspil og entusiastiske sang ved festaftenerne i forbindelse med Kalymnos-kurserne.

Evert Taubes sang: »Olga på bal« med refrænet »Olga jeg elsker dig« runger stadig i vore ører.

Ole videreuddannede sig grundigt på sjællandske sygehuse som yngre læge med mange vagter. Her samarbejdede han allerede med sin hustru Hanne Risør. De fik mere end 54 år sammen.

Sammen slog de sig ned i Asnæs, hvor Ole var vokset op, og de smeltede godt sammen med lokalsamfundet. De drev en blomstrende og fagligt sund praksis, hvor de tilknyttede en række kompetente læger.

Asnæs' lægehus var blandt de første til at have praksisreservelæger. Ole indførte videosupervision af uddannelseslæger i praksis – i øvrigt inspireret fra Kalymnos-kurserne. Hans kollegaer fortæller, at mange anekdoter og stort humør gav god stemning i lægehuset.

Ole var fagligt og menneskeligt bredt favnende. Han var tidligt interesseret i manuel medicin. Hans hænder og fingre har gjort underværker for mange patienter. Senere tilknyttede han også akupunktur til sine mere uortodokse metoder.

Mest kendt blev han dog for sin sexologiske interesse. Med fodfæste i Dansk Selskab for Klinisk Sexologi skabte han en nordisk autoriseret uddannelse – både som rådgiver og som klinisk specialist. Sammen med hustruen Hanne bidrog han i ni år til Sexologisk Brevkasse i Søndags Politiken.

Han var lektor på Institut for Almen Medicin, Københavns Universitet, 1989-2002. Hans interesse for det psykologiske aspekt af læge-patient-forholdet førte ham til at tage flere psykoterapeutiske uddannelser.

Fra 1992 underviste han praktiserende læger fra Danmark og Sverige i Konsultationsprocessen på Kalymnos. Han inspirerede mange med sin empati og sit humanistiske livssyn. En række kurser blev fulgt op herhjemme med weekend-supervisioner.

Ole blev brutalt revet bort af en aggressiv pancreascancer.

Ole efterlader sig Hanne og en søn, Torsten, og en datter, Liv, der begge er speciallæger i almen medicin.

Husk nu over for Hanne at vedligeholde det store netværk, som hun og Ole byggede op sammen!