Skip to main content
Mindeord

René Birger Djurup

Erik Peter Munch, Ebbe Taudorf, Martin Iversen, Asger Dirksen og Lars Christian Laursen

21.3.1951-7.12.2020

René var født og opvokset på Vesterbro i København og kom fra et ikkeakademisk hjem. Han gik i katolsk skole og senere på Niels Stensens Gymnasium på Østerbro. Der klarede han sig så godt, at man for variationens skyld kun tildelte ham flidspræmien hvert andet år.

Han blev en mønsterbryder, og under studiet på Københavns Universitet lettede han formentlig studielivet for mange medicinstuderende med sine manuduktørhold og kompendier bl.a. i genetik og biokemi. Han deltog i studenterpolitik, blev indvalgt i konsistorium og var kendt som en skarp debattør.

Turnustjenesten foregik på Rigshospitalet, og efter ansættelsen på Medicinsk Afdeling TA, blev han ansat på Laboratoriet for Medicinsk Allergologi, hvor han skrev disputats om »Det allergenspecifikke antistofrespons ved hyposensibilisering af allergikere«.

I nogle få år var han ansat ved Klinisk Kemisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet, før han blev ansat på Novo Nordisk som afdelingsleder på Immunkemisk Afdeling. Han stiftede i 2000 sit eget firma, Leukotech med base i Symbion på Østerbro. I 2003 blev han headhuntet til vaccineselskabet Bavarian Nordic med ansvar for firmaets produktion, udvikling og kvalitetsstyring af koppevaccine.

I de senere år blev René kontaktet af – og blev konsulent for – flere store internationale vaccinefirmaer.

Han har igennem hele sin karriere været en meget flittig og omhyggelig skribent af videnskabelige artikler om immunologi og vaccineudvikling og i 20 lærebøger med så forskellige emner som driftsøkonomi, computerprogrammering og fremstilling af vacciner. Senest med den meget læseværdige bog om vaccinefremstilling: »COVID-19 Vaccines – a world without the pandemic« udgivet på Amazon i juni 2020.

René var begavet ud over det sædvanlige og kunne med sin til tider skarpe, hurtige, ofte humoristiske replik virke reserveret, men når man kendte René, var han venlig, hjælpsom og et meget varmt menneske, hvad alle, der arbejdede tæt sammen med ham, kan bekræfte. Han blev desværre ramt af en sjælden kræftsygdom, som han selv blev specialist i: »Jeg har Nordeuropas største bibliotek om sygdommen«. Han efterlader sig hustruen Jannie og to voksne sønner, til hvem vores tanker går.

Vi er mange, som vil savne hans store viden, skarpsindighed og humoristiske livsindstilling, som han bevarede til det sidste.

Kolleganyt