Skip to main content
Mindeord

Svend Vedel Kessing

John Thygesen, leder af Glaukomklinikken + Glaukomteamet, Rigshospitalet 2003-2015.

Daniella Bach-Holm, leder af Glaukomteamet, Rigshospitalet fra 2015.

6.8.1933-12.3.2020

Svend Kessing øjenlæge, fhv. overlæge, dr.med. er død, 86 år.

Svend Kessing var overlæge ved Rigshospitalets øjenafdeling fra 1974 til 2003. Han havde i 1970’erne ansvaret for udviklingen af mikrokirurgien i Danmark inden for øjenområdet og udførte arbejdet med stor elegance og initiativ, idet han hurtigt koncentrerede sig om udforskning og behandling af glaukom samt uddannelse af sine øjenkolleger. Han har en betydelig del af æren for, at glaukomsygdommen i dag er en mindre hyppig årsag til, at man mister synet.

Efter supplerende kirurgisk uddannelse i Tyskland og England samlede Kessing i 1975 behandlingen for primær kongenit glaukom i Danmark på Rigshospitalet og introducerede også den kirurgiske behandling af ondartede svulster i regnbuehinden og strålelegemet i Danmark. I 1994 var han medstifter af Dansk Glaukom Selskab. Han var en skattet foredragsholder i ind- og udland og en dygtig kirurgisk underviser og mentor. Han var medforfatter på de første danske retningslinjer for opsporing og behandling af grøn stær i 1997. Disse retningslinjer dannede grundlaget for de europæiske grøn stær-guidelines.

Den teknologiske udvikling inden for øjenfaget i 1980’erne med indførelse af automatiseret synsfeltsundersøgelse og nervetrådsfoto ved glaukom førte til et tæt samarbejde mellem glaukomklinikken på Rigshospitalet og de praktiserende øjenlæger mhp. tolkning af resultaterne.

Kessing var en yderst engageret øjenlæge og underviser, og i gangene på Rigshospitalets øjenafdeling runger det stadig efter ham: »Dilater ikkemine patienters øjne, når jeg skal undersøge deres irisnævus«. »Denne patient skal ikkekataraktopereres, men have laser!«. »Kun en tåbe frygter ikke fibroblasten« (årsagen til uønsket ardannelse ved filtrerende operationer for glaukom). Med ham som mentor glemmer man aldrig disse læresætninger.

Fra 2003 fortsatte han sin privatpraksis først i Skodsborg og derefter i Vedbæk, hvor han specielt tog sig af synstruede patienter med grøn stær. I en årrække var han seniorforsker ved øjenklinikken på Rigshospitalet. I 2006 mistede han alt for tidligt sin 62-årige kone Jeanette.

I fritiden var han aktiv med sejlads, tennis, sin rosenhave og samvær med sin store familie og sin gode veninde Karen de sidste 12 år.

Vores tanker går til Karen, sønnerne Lars og Peter samt datteren Marie og børnebørnene.

Æret være Svends minde!

Kolleganyt