Skip to main content
Fødselsdage

Peter Vilmann

Professor Peter Vilmann fylder 70 år den 20. august 2022.

Peter Vilmann afsluttede sit lægevidenskabelige studie ved Københavns Universitet i 1981, og valget af speciale faldt derefter på kirurgien.

Efter grundig basaluddannelse ved først Fakse sygehus og Sundby hospital og senere ved de fleste københavnske universitetshospitaler blev Peter Vilmann speciallæge i kirurgi i 1993 og kirurgisk gastroenterologi i 1994. Interessen for kikkertundersøgelser og behandlinger opstod tidligt i forløbet og førte i perioden 1989-1998 til arbejdet med udvikling og klinisk afprøvning af den dengang nye metode endoskopisk ultralydvejledt biopsi. Metoden er nu udbredt i hele verden og benyttes blandt andet til at diagnosticere kræft i bugspytkirtlen og galdevejene samt vurdere kræftspredning til lymfeknuder i brysthulen ved lungekræft både via spiserøret og bronkierne.

Peter Vilmann forsvarede sin doktorafhandling i 1998.

Peter Vilmanns styrke har været hans passion og engagement i den patientnære kliniske forskning, som medførte, at han blev forskningslektor i 2004 og klinisk forskningsprofessor i 2010 ved Det Medicinske Fakultet ved Københavns Universitet med ansættelse på Gastroenheden, Kirurgisk sektion på Gentofte og Herlev Universitetshospital. Som følge af hans pionerarbejde og forskning har Peter Vilmann opnået en æresdoktortitel ved Det Medicinske Fakultet i Criova, Rumænien. Han har desuden modtaget adskillige ærespriser herunder Københavns Amts medarbejder idépris i 2005 samt Lippmann prisen, en ærespris givet af Dansk Kirurgisk Selskab i 2021 for hans indsats inden for det kirurgiske fagområde.

Peter Vilmann har gennem årene undervist mange hundrede læger i endoskopiske metoder, og det endoskopiske afsnit på Herlev Hospital modtager løbende læger fra hele verden, som ønsker at blive oplært især i endoskopisk ultralydskanning. Efterspørgsel efter viden om denne endoskopiske metode medfører også stor rejseaktivitet, hvilket har bragt Peter Vilmann vidt omkring i verden.

Ud over hans faglige profil blev Peter Vilmann som enkemand gift med Felicita i 2017. Han er far til tre voksne børn fra sit tidligere ægteskab og to mindre børn (hhv. ni og 15 år) fra nuværende ægteskab og har foruden otte børnebørn mellem et og ti år, så der er også stor og hyppig familiemæssig aktivitet. Peter Vilmann har i mange år været passioneret cykelrytter, og i de senere år har han genoptaget sin ungdomsinteresse for akustisk og elektrisk guitarspil.

Peter Vilmann har fortsat stort engagement i forskning specielt omkring diagnostik og behandling af kræft i bugspytkirtlen i samarbejde med andre forskere både nationalt og internationalt og har senest fået en stor millionbevilling fra Kræftens Bekæmpelse til forskning.  

Kilde: Region Hovedstaden og Peter Vilmann

HomeKolleganyt