Skip to main content

100.000 euro for kritisk almen-praksis-rapport; Ministerium og regioner betalte

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. jun. 2013
3 min.

100.000 euro.

Så meget har det kostet de danske skatteborgere, at Danske Regioner og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har fået den uafhængige internationale samarbejdsorganisation OECD til at lave en rapport om kvaliteten i det danske sundhedsvæsen.

En rapport, der i tiden op til de praktiserende lægers overenskomst blev opsagt, flittigt blev brugt i medierne som argument for, at almen praksis ikke var fuldt med tiden.

Det er sundhedsminister Astrid Krag (SF), der over for Folketinget oplyser prisen for rapporten.

Netavisen Altinget.dk havde som det første medie – og eneste medie tirsdag den 16. april – en nyhed om rapporten. Overskriften lød: »OECD retter hård kritik mod almen praksis«.

Samme dag offentliggjorde Danske Regioner rapporten og udsendte en pressemeddelelse. Herfra spredte nyheden sig.

Selvom rapporten roser hospitalsvæsenet generelt og påpeger, at indsatsen mod ulighed i sundhed bør styrkes, ligesom kvalitetsdata bør bruges mere aktivt, så er det kritikken af almen praksis, der fylder.

18. april udsendte Ritzaus Bureau nyheden »OECD giver smæk til praktiserende læger«.

»Det lugter«

Reelt blev rapporten dog først præsenteret på en konference den 30. april – præcis tre dage før Regionernes Lønnings- og Takstnævn opsiger overenskomsten med PLO, hvorefter sundhedsminister Astrid Krag (SF) få timer senere offentliggør sit lovforslag.

Formand for de Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern mener, der ligner et velorkestreret forløb:

»Jeg synes, at det lugter mere end almindeligt, når man vælger at bruge så mange penge på en rapport, der også omhandler primærsektoren, som led i en lang række forsøg på at dokumentere et behov for lovgivning, der ellers er aftalebestemt. Så begynder det at ligne en manipulering med opfattelsen af, hvad det egentlig er, at vores sundhedsvæsen står for«, siger PLO-formand Henrik Dibbern, der fastslår, at det generelt er fornuftigt med internationale vurderinger af vores sundhedsvæsen.

»Man kan i rapporten se, at det, der blev udlagt som en alvorlig kritik af primær sektor herunder almen praksis, ikke havde et særligt stærkt fundament. Det stod blandt andet, at der var behov for en modernisering – det har vi aldrig sagt nej til, vi mener bare, at det skal ske i et aftalesystem«, siger Henrik Dibbern.

PLO-formanden understreger i dag, at foreningen allerede, da rapporten blev offentliggjort, påpegede, at de praktiserende læger er enige i en del af pointerne, men ”at det var en pudsig timing, når de (regioner og ministerium, red.) gerne vil have dokumentation for at lovgive om os«.

Ifølge Henrik Dibbern tolker regioner/ministerium »meget, meget hårdt« på indholdet i rapporten i den retning, »de nu ønskede rapporten skulle være«.

»Læser man rapporten, så indeholder den en del positive ting om almen praksis – at vi eksempelvis har en overgennemsnitlig patienttilfredshed herhjemme, hvilket for mig er et ekstremt vigtigt parameter«, påpeger PLO-formanden.

Minister: Intet fordækt

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser i en skriftlig kommentar, at der »intet fordækt« er i, at ministerite sammen med Danske Regioner har medfinansieret OECD-rapporten.

Hun påpeger, at OECD har gennemført lignende reviews i andre lande og har bl.a. har inddraget Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter i sin analyse af kvaliteten af det danske sundhedsvæsen:

»Det er en absurd kritik, at OECD leverer bestilt arbejde. Vi har ikke bedt organisationen levere et bestemt resultat, men om at udarbejde en analyse af, hvordan sundhedsvæsnet fungerer i Danmark, og om der er steder, hvor vi kan gøre det bedre,« hedder det fra ministerens, der fortsætter:

»Men kritikken er ikke overraskende. PLO har også tidligere beskyldt både Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne og evalueringen af kommunalreformen for at være partsindlæg. Jeg synes, det taler for sig selv.«

Ministeriet oplyser samtidig, at ministeriet takkede ja til at få foretaget OECD-undersøgelsen i foråret 2012.