Skip to main content

»16.30 - Husker, det er fredag ...«

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

9. mar. 2012
3 min.

6.00 Vækkeuret ringer. Efter badet starter jeg pc'en. Der er lige tid til at klare lidt administrativt arbejde. Så er der morgenmad og derefter lidt tid til at ordne mail, inden jeg skal ud ad døren.

7.50 Kigger ind på afdelingen. Der har været Roskildesyge, så et par patienter er isoleret. Blik på mulighederne for at modtage patienter i dag og i weekenden. Så et hurtigt godmorgen i geriatrisk team. Smider tasken med papirer og frakken ved min pc-arbejdsplads.

8.00 Røntgenkonference og så lægekonference. Natten har været fredelig. Derefter tværfaglig konference i geriatrisk team. Dagens besøg planlægges. Problemer med patienter ude i hjemmene diskuteres. Bl.a. er der akutte problemer med en patient, hvor koloskopi har vist recidiv af en coloncancer. Det sikres, at der er en plan for alle de 66 patienter, vi har i forløb. Der er kun en yngre læge i dag. Den anden afspadserer.

9.15 Der er kommet seks nye henvisninger med anmodning om hjemmebesøg fra praktiserende læger. Sammen planlægger vi, og det aftales, hvem der skal være kontaktpersoner og ud på første besøg. Der er en patient, som forekommer indlæggelsestruet. Hun bor 10 km uden for Aarhus. En sygeplejerske skal ud i samme område til en anden patient mandag og tilbyder at tage denne patient på ruten.

10.00 Jeg undersøger dagens første patient. En mand, der har smerter i benene og har været undersøgt af flere specialer. Egen læge har givet op, og han er også selv opgivende. Der findes formentlig en løsning, hvis han selv vil deltage aktivt. Det lover han. Vi aftaler at følge op efter en uge.

11.15 En 91-årig kvinde møder sammen med sin søn. Problemet er træthed og smerter i ryggen og ned i venstre ben. Hun har fået binyrebarkhormon pga. en bindevævslidelse. Symptomerne passer på osteoporose. Blodprøver er fine, vægten er stabil, og der er ingen andre symptomer. En røntgenundersøgelse viser et mindre sammenfald af ryggen, men hun ønsker ingen behandling for osteoporosen ud over kalk og D-vitamin. Hun er med på at stoppe med den lave prednisolondosis og få en optimering af sin øvrige medicin, så hun kan blive mindre træt og smertefri.

12.15 I Faldklinikken ser jeg på en patient, som har haft flere fald med besvimelse og har skrammer i ansigtet. Hun har fået foretaget flere undersøgelser af hjerte, blodtryk og hjerne. De sidste svar på elektroencefalografi og en computertomografi af cerebrum tyder på, at årsagen er et ar i hjernen efter en blodprop. Jeg får fat i neurologen, der foreslår behandling med Lamictal. Patienten bor 30 km væk og har svært ved at komme herind, så sygeplejersken må aftale med hende, hvordan vi får fulgt op. De næste par timer er fyldt med møder og administrative opgaver.

15.20 Det er sidste frist for at få underskrevet og sendt en indberetning om ventetid på kræftbehandling. Sekretæren er gået, så det er min egen opgave. Derefter tjekker jeg mail - flere mødeindkaldelser. En ph.d.-studerende kommer ind med flere praktiske spørgsmål, og jeg får en snak med oversygeplejersken om afdelingens strategi. Så er der noget at tænke over i weekenden.

16.30 Husker, det er fredag. Indkøbsdag. Lægger uløste sager i tasken. På vej til ugens indkøb samler jeg min mand op. En fra geriatrisk-ortopædkirurgisk team ringer om nogle blodprøver. Hun vil gerne have lov til at sætte patienten til at få en blodtransfusion i hjemmet.

18.05 Hjemme. Te med computeren tændt og tv-nyhederne i baggrunden, mens jeg i EPJ godkender dagens epikriser og blodprøver. Åbner og besvarer mail.

20.00 Min søn ringer på Skype. Derudover hjemmearbejde, bl.a. med vejledning og hjælp til nogle ph.d.-studerende.

22.30 Min mand er i gang med madlavning. Jeg skal ind til stuegang i morgen, lørdag, formiddag. Computeren slukkes, og det er tid til aftensmad og hyggesnak.