Skip to main content

2 ud af 3 lægepraksisser har lukket for tilgang

Især Region Sjælland er hårdt ramt af lægepraksisser, der ikke tager imod nye patienter, viser en analyse foretaget af PLO. Det åbner op for flere udbudsklinikker, siger PLO-formand.

Især Region Sjælland og Region Nordjylland er hårdt ramt af lægepraksisser, der har lukket for tilgang af nye patienter. Det viser en undersøgelse foretaget af PLO
Især Region Sjælland og Region Nordjylland er hårdt ramt af lægepraksisser, der har lukket for tilgang af nye patienter. Det viser en undersøgelse foretaget af PLO

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

11. sep. 2017
3 min.

Flere og flere patienter må rejse til en anden kommune for at komme til lægen, fordi den lokale lægepraksis har lukket for tilgangen af nye patienter. En ny undersøgelse foretaget af PLO viser en markant forøgelse på landsplan, et eksempel på det er i Faxe Kommune, hvor 67 pct. af lægepraksisserne lukket deres døre.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Sjælland, Ulrik Hesislev, kender kun alt for godt til problemet. Han arbejder nemlig selv i en lægeklinik i Faxe Kommune, hvor de har måtte lukke for tilgangen.

”Det er en dramatisk udvikling på kort tid, og jeg tager det som et udtryk for, at det er den eneste reguleringsmekanisme, vi praktiserende læger har. Vi kan f.eks. ikke bestemme, hvor tit patienterne ringer eller hvor mange, der har komplicerede sygdomsforløb, men vi kan bestemme, hvor mange patienter, vi tager ind”, siger Ulrik Hesislev.

Da Ulrik Hesislev og det lægehus, han arbejder i i Faxe Kommune, lukkede for tilgangen af patienter første gang i 2015, var det ikke en nem, men en nødvendig beslutning.

”For os var det ret ekstraordinært, da vi måtte gøre det for første gang i 2015. Det er jo kunderne, vi lukker butikken for. Men vi kunne simpelthen ikke følge med eller leve op til vores kvalitetsmål, så det var en nødvendig beslutning”, forklarer Ulrik Hesislev.

En praksis kan lukke for tilgang, når antallet af gruppe 1-patienter pr. læge-kapacitet overstiger 1600. I 2014 var det 38 pct. af Danmarks lægepraksisser, der var lukket for tilgang af nye patienter, i dag siger tallet 67 pct., viser undersøgelsen fra PLO. Især Region Nordjylland og Region Sjælland har svært ved at tiltrække nye læger, når ældre læger gerne vil afhænde deres praksis.

Udbudsklinikkerne kommer

Imens de praktiserende læger stille og roligt bliver færre, så bliver der flere og flere af de regionale udbudsklinikker. I Region Sjælland var der fem i 2015, ti i 2016 og i år regner Ulrik Hesislev med at tallet er mellem 15 og 20. Og fremgangen undrer ham ikke.

”Praktiserende læger bliver reguleret meget stramt, så vi kan ikke investere os ud af det her. Vi kan ikke løbe hurtigere eller ansætte mere personale, uden at blive ramt på økonomien. Der har udbudsklinikkerne langt mere fordelagtige vilkår”, fortæller Ulrik Hesislev.

Det betyder ifølge ham, at det bliver svært at stoppe den afvikling af praksisser, der er foregået henover de seneste 10 år. De privatpraktiserende læger kan simpelthen ikke følge med, når udbudsklinikkerne kommer på banen.

Det er gode arbejdsvilkår og god løn, der trækker – og der kan vi ikke følge med i Region Sjælland Ulrik Hesislev, formand for PLO Sjælland

Der skal rekrutteres målrettet

Hvis udviklingen skal vendes, så skal der spilles på flere heste, ifølge Ulrik Hesislev. Han peger blandt andet på, at genindføre det halve år i almen praksis under uddannelsen, der blev droppet, da de første speciallæger skulle igennem deres uddannelser. Han tror på, at det kan gøre en forskel, at flere får prøvet kræfter med specialet allerede under uddannelsen. Men det er langt fra nok, hvis man vil rekruttere effektivt.

”Min fornemmelse i forhold til rekrutteringstiltagene er, at man ikke gør nok. Vi hører, at der er mange danske læger, der arbejder i Norge, imens vi alene i Region Sjælland mangler 50 praktiserende læger. Det er gode arbejdsvilkår og god løn, der trækker – og der kan vi ikke følge med i Region Sjælland”, konstaterer han.

Alligevel har han et håb om, at det langsomt kan lykkes at vende skuden.

”Det er ikke umuligt. Alle speciallægestillingerne i Region Sjælland er besat nu, fordi man har rekrutteret målrettet. Man har f.eks. givet øjenlægerne mulighed for at foretage nogle af de operationer, der normalt ville blive foretaget på et sygehus. Så det kan lade sig gøre”, siger han og fortsætter:

”Vi er bare nødt til at kunne tilbyde dem vilkår, der er attraktive”.