Skip to main content

2012 var et godt år for Lægernes Pensionskasse

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

22. mar. 2013
4 min.

Lægernes Pensionskasse har nu offentliggjort sin årsrapport for 2012.

Den viser, at når alt er talt sammen, trukket fra og dækket af, så fik pensionskassen et samlet resultat på 8,4 pct. Ser man kun på de børsnoterede aktier og obligationer, var resultatet 12,5 pct.

Sidste år var det år, hvor en lang række medlemmer af Lægernes Pensionskasse fik mulighed for at tegne deres pensioner om, så de ikke længere havde en garanti for ydelsen men en betinget garanti. Det benyttede 80 pct. af de berørte medlemmer sig af, og det gav pensionskassen mere råderum.

Omtegningen, som fandt sted i foråret, betød imidlertid også, at det samlede resultat, som er på 8,4 pct., blev noget mindre, end hvis den havde fundet sted på et andet tidspunkt af året.

Omtegningen betød, at pensionskassen i foråret solgte en stor del af de såkaldte renteforsikringer, som tidligere var blevet brugt til at sikre de gamle ydelsesgarantier. Salget indbragte en gevinst, der blev tilskrevet medlemmernes opsparing – den var på 19 pct. i gennemsnit. Men samtidig kunne pensionskassen ikke længere høste nogen fordel af, at renten forsatte med at falde i årets løb, og det belaster det samlede regnskab for 2012.

”Det samlede afkast havde været noget højere i 2012, hvis størstedelen af renteforsikringerne ikke var blevet afviklet ultimo april…”, som der står i årsrapporten.

Selvom man gik glip af nogle rentefordele, var det ifølge pensionskassens direktør, Niels Lihn Jørgensen, ikke en fejl at skille sig af med renteforsikringerne, for der var risiko for tab ved at vente.

”Det var vigtigt, at vi nåede at sælge renteforsikringerne, inden det var for sent. Det gav en bonus på 6 mia. kroner til de medlemmer, som valgte at skifte den gamle pensionsordning ud med den nye ordning. Ved at gå bort fra de traditionelle garanterede pensionsordninger, risikerer vi ikke længere at få store tab på renteforsikringer, nu hvor renten er begyndt at stige igen”, siger han.

Han peger på, at langt størstedelen af pensionsformuen nu er investeret på markedsrentelignende vilkår med det ene formål at opnå højt afkast. Han understreger også, at selvom medlemmernes ordninger nu kan investeres frit, er der fortsat indbygget en garanti, der sikrer, at pensionen ikke kan blive nedsat, selv i år hvor afkastet er negativt.

”Det eneste, vi i bakspejlet kan ærgre os lidt over, er, at vi først omtegnede pensionsordningerne og omlagde formuen i maj og ikke nogle måneder tidligere. Så havde vi nemlig fået fuld effekt af, at formuen ikke længere er bundet til garantierne, men nu fortrinsvis kan placeres i investeringsaktiver, hvor vi i 2012 - og historisk - har opnået høje afkast”, siger han.

Bedre end de andre

Lægernes Pensionskasse har igennem 2012 opnået et afkast på 14 pct. på de investeringsaktiver – aktier og obligationer – der er børsnoterede. Det er 2,4 pct. point mere i afkast end et tilsvarende markedsindeks - også kaldet det strategiske benchmark.

Det er ikke usædvanligt for pensionskassen. Fra 2000 til 2012 har den haft et merafkast af de børsnoterede aktier og obligationer på 1,7 pct. point årligt i forhold til det strategiske benchmark - vel at mærke efter at samtlige omkostninger er trukket fra.

”Vi benytter os af aktiv forvaltning, og så har vi mange aktier og kreditobligationer, som gav høje afkast i 2012. Kort sagt er det en aktiv investeringsstrategi, der gør forskellen”, forklarer Niels Lihn Jørgensen.

Har det nogen betydning, at I laver saminvestering med andre pensionskasser?

”Lægernes Pensionskasse har i mange år samarbejdet med en række pensionskasser og pensionsselskaber på flere områder, særligt inden for investering og især med DIP (civil- og akademiingeniørernes pensionskasse) og JØP (juristernes og økonomernes pensionskasse). Det betyder, at vi kan høste stordriftsfordele, uden samtidig at være afhængig af andre. Vi adskiller os desuden fra andre pensionskasser ved også at drive bank med formueforvaltning for eksterne kunder. Det giver os betydelige stordriftsfordele at varetage investering for både pensionskasse og bank, og det er med til, at vi har en meget omkostningseffektiv formueforvaltning”.

Samlet set forvalter Lægernes Pensionskasse en betragtelig formue på 86 mia. kr., blandt andet via Investeringsforeningen Lægernes Pensionsinvestering og LPI professionel forening, der i dag er blandt de største i landet.

Samfundsansvar

Ifølge årsrapporten indførte pensionskassen i 2012, at virksomhedsobligationer – ligesom aktier – blev omfattet af dens politik for socialt ansvarlige investeringer. Samme politik førte for få dage siden til, at pensionskassen frasolgte en aktiepost i det amerikanske firma Hospira. Firmaet havde ikke villet forklare over for pensionskassen, hvad det ville gøre for at få gjort op med amerikanske fængslers misbrug af et af dets produkter til henrettelse af dødsdømte fanger.

Politikken for sociale ansvarlige investeringer indeholder også en såkaldt stemmeretspolitik, og den er allerede blevet brugt i flere tilfælde, fremgår det af årsrapporten.

”Pensionskassen har i 2012 været i dialog med flere virksomheder, som er eller formodes at være i konflikt med pensionskassens politik for socialt ansvarlige investeringer, og porteføljeforvalterne har i en række tilfælde benyttet sig af stemmerettigheder til at fremme langsigtet økonomisk vækst og ordentlige ledelsesforhold i selskaberne”, fremgår det.