Skip to main content

34 anbefalinger til psykiatriforbedring

LÆGEMØDE: Psykiatrien er udfordret, og det forsøger Lægeforeningen at ændre på med en lang række konkrete forbedringsforslag. ”Styrk psykiatrien nu” er navnet på udspillet, der blev vedtaget på Lægemødet i dag.

”I al beskedenhed synes jeg, at det er mange gode og konkrete forslag," sagde formand for Psykiatrigruppen, Kirsten Ilkjær, da hun præsenterede udspillet. Foto: Palle Peter Skov
”I al beskedenhed synes jeg, at det er mange gode og konkrete forslag," sagde formand for Psykiatrigruppen, Kirsten Ilkjær, da hun præsenterede udspillet. Foto: Palle Peter Skov

Anne-Laura Hedegaard, alh@dadl.dk

22. apr. 2018
4 min.

”Det er markante udsagn, lægerne er kommet med – og det er tal, der er til at føle på.”

Sådan sagde formand for Psykiatrigruppen i Lægeforeningen Kirsten Ilkjær, da psykiatri kom på dagsordenen på Lægemødet i går, lørdag.

De udsagn og tal, hun talte om, stammer fra en rundspørge fra januar, som Lægeforeningen lavede blandt læger med speciale i psykiatri eller børne- og ungdomspsykiatri.

Undersøgelsen viste blandt andet, at over 80 procent af psykiaterne på sygehuse ikke mener, at der er sengepladser nok. At halvdelen derfor ugentligt eller dagligt må udskrive patienter, som ville have gavn af en længere indlæggelse. Og at mere end halvdelen af speciallægerne i psykiatri ikke mener, at patienter med både psykisk sygdom og misbrug får en god og velkoordineret behandling.

2014-penge var tiltrængt, men ikke nok

Selvom der i 2014 blev investeret i psykiatrien med psykiatrihandleplanen, er området blevet ladt i stikken, lod Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, forstå. Han understregede dog, at pengeposen, der fulgte med handleplanen, har gjort en forskel.

”I dag er der langt flere patienter, der får hjælp hurtigere,” sagde han.

”Men planen fra 2014 var slet ikke nok. Der er kommet så mange nye patienter til, at udgifterne per patient har været faldende, og der er akut mangel på psykiatriske sengepladser. Derfor er der behov for, at vi læger peger på, hvor man må sætte ind i psykiatrien,” sagde han.

Det gør Lægeforeningen så i et nyt psykiatriudspil, som Kirsten Illkjær præsenterede for repræsentantskabet til debat og afstemning.

Konkret indeholder udspillet en lang række bud på, hvordan udfordringerne i psykiatrien kan løses. Bud som Lægeforeningen opfordrer Folketinget, regionerne og regeringen til at tage med i forhandlingerne af den kommende nationale psykiatrihandlingsplan.

Forbedringsforslagene er delt op i fire hovedområder:

Bedre tilbud til børn og unge med psykiske lidelser og mistrivsel

Målrettede løft af behandling i voksenpsykiatrien

Styrket kvalitetsarbejde i psykiatrien

Effektiv brug af speciallægetid og rekruttering af flere læger

Tro på, at det kan lade sig gøre

Inden debatten af udspillet, tog SIND-foredragsholder Jette Boe scenen og fortalte om hendes vej fra første møde med psykiatrien i 2004 til ti år senere at kunne sige farvel til psykiatrien.

”Det har absolut ikke været nemt,” sagde hun til lægerne i salen.

”Men der har været nogen til at hjælpe mig hele tiden, og jeg har ikke været i tvivl om, at de troede på mig. I skal tro på jeres patienter. I skal tro på, at det kan lade sig gøre.”

Det vakte genklang, og flere, der greb mikrofonen under den efterfølgende debat, brugte ordene ”vi skal tro på det”.

Flere resultater ud i offentligheden

Charlotte Wilken-Jensen fra Overlægeforeningen opfordrede til at arbejde for også at få politikerne og befolkningen til at tro på psykiatrien.

”Jeg tror, at mange fordomme handler om, at hvis man er psykisk syg, så er man bare psykisk syg.

Hvorfor ser vi ikke kurver på, hvor mange patienter i psykiatrien, der bliver raske med den rigtige behandling? Det er det, politikerne har respekt for,” sagde hun.

Andreas Rudkjøbing understregede, at det er blandt Lægeforeningens ønsker. Blandt andet handler et af kapitlerne i psykiatriudspillet om at styrke kvalitetsarbejdet for på den måde at sikre et bedre grundlag for at følge med i, hvordan det går patienterne.

To tilføjelser og en vedtagelse

”I al beskedenhed synes jeg, at det er mange gode og konkrete forslag. Og hvis politikerne vil lytte til dem, kan psykiatrien komme til at gøre en positiv forskel for endnu flere patienter,” sagde formand for Psykiatrigruppen, Kirsten Ilkjær, om udspillet.

Udspillet fik da også ros i debatten, omend der var enkelte ændringsforslag.

Birgitte Ries Møller fra PLO ønskede at få tilføjet, at de sværest psykisk syge bør sikres et tilbud om ledsagelse til lægen. Og Helga Holm Schultz fra Yngre Læger ønskede, at det tydeligt skulle fremgå, at det endelige behandlingsansvar i psykiatrien udelukkende kan varetages af en speciallæge i psykiatri eller børne- og ungdomspsykiatri.

Med de to tilføjelser – og dermed 34 konkrete anbefalinger – blev udspillet klappet igennem af repræsentantskabet.

Udspillet kan læses her.