Skip to main content

Åbenhedspolitik i Region Hovedstaden

Anne Steenberger, as@dadl.dk

20. jan. 2012
3 min.


Må en overlæge sige til en journalist, at hun synes, der mangler senge i psykiatrien? Eller skal hun være loyal med regionens politik og tie med sin kritik? Helt så konkret bliver diskussionen i Region Hovedstaden næppe. Men i næste uge er der lagt op til diskussion om lægers og andre ansattes ytringsfrihed på øverste politiske plan, når Region Hovedstadens forretningsudvalg tirsdag (den 24. januar) holder møde. To punkter på dagsordenen handler om ytringsfrihed. Det ene er et forslag fra den radikale politiker Charlotte Fischer, der har stillet seks konkrete forslag til, hvordan Region Hovedstaden kan blive mere åben, bl.a. ønsker hun ensartede presseregler, der sikrer, ”at de, der har indsigten, trygt kan udtale sig – uden at frygte repressalier.” På samme møde fremlægger regionen et oplæg til en fælles pressepolitik for regionens hospitaler.

Uoverensstemmelser

Diskussionen i Region Hovedstaden kommer bl.a. efter at der, i forbindelse med tilblivelsen af en reportage i Ugeskrift for Læger om regionens psykiatri, opstod uoverensstemmelser mellem de medvirkende overlæger og regionen, som bl.a. forlangte artiklerne til gennemsyn og forsøgte at ændre i en af dem.

Selv om regionen trak det sidste krav tilbage, da overlægerne protesterede, udløste det harme blandt personalet. Regionen gik efter fleres mening gik for langt i forhold til, hvor meget en region kan blande sig, når en medarbejder har kontakt med pressen på en regional virksomhed. Diskussionen handlede om forhåndstilladelser, om selve substansen i interviewsene og om regionen kunne udbede sig artiklerne til gennemsyn før tryk.

Efterfølgende bebudede hovedstadsregionens sundhedsdirektør, Helle Ulrichsen, nye fælles retningslinjer for personalets håndtering af pressen, så reglerne er ens, hvad enten man arbejder på Hillerød, Bornholm eller Rigshospitalet.

Eller som hun udtrykte det ”vi skal lave et nyt regelsæt, så vi får den samme kultur på området.”

Nu er det kommet og i det foreslås bl.a., at ”alle medarbejdere må udtale sig på egne vegne til pressen, men det skal være klart, når man udtaler sig, om det er på egne eller regionens vegne.” Desuden skal medarbejderen orientere nærmeste leder. ”Tanken er at lederen skal kende medarbejderens holdning og vide, hvordan pressen interesserer sig for os. Tippet kan give lederen en chance for at reagere.”

Ugeskriftet ville gerne have haft en kommentar fra Helle Ulrichsen om udspillet, men hun var forhindret på grund af sygdom. Men det kan konstateres, at regionen ikke ønsker at være meget konkrete for eksempel om, hvordan man skelner mellem at tale på egne og regionens vegne. Eller om der forventes loyalitet med regionens politik eller om det får konsekvenser for den ansatte, hvis man kritiserer offentligt.

Loyalitet

Det radikale regionsrådsmedlem Charlotte Fischer konstaterer i sit diskussionsoplæg til forretningsudvalget, at Region Hovedstaden er landets mindst åbne region. ”Alle andre regioner videotransmitterer fx rådsmøderne og tilbyder videoerne på nettet. Andre regioner lægger dagsordener og referater af komitémøder ud. En region har åbne postlister. Region Hovedstaden gør ingen af disse ting,” står der for eksempel.

Hun mener, at ”regionen bør sikre en kultur, der hviler på åbne relationer til omverden – i tillid til at det styrker regionens demokratiske forankring og gavner regionens udvikling.”

Et af forslagene handler om at etablere en fælles pressepolitik. Baggrunden er at regionens virksomheder og hospitaler hidtil har haft – hvis de har en – forskellige politikker på området. ”Nogle bruger eksplicit ordet ”åbenhed” og understreger medarbejdernes grundlovssikrede ytringsfrihed, dvs ret til at udtale sig på egne vegne. Andre forbigår dette,” står der i oplægget. Et enkelt eksempel nævnes, det er fra Herlev Hospital, som bl.a. skriver: ”Det kan nemlig have konsekvenser for din ansættelse, hvis du optræder illoyalt.”

Den sætning er, efter at Charlotte Fischer har indsendt sine forslag, blevet fjernet.