Skip to main content

Aarhus får nu klinik til illegale indvandrere

I dag, den 2. december åbnede en klinik i Aarhus til udokumenterede migranter. "Vi gør det ud fra et etisk og humanitært synspunkt", siger Lægeforeningen, der støtter klinikken.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox (Foto: colourbox.com)

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

9. dec. 2013
2 min.

I dag, den 2. december åbnede en klinik i Aarhus til udokumenterede migranter. Succesen for den to år gamle klinik i København bliver nu eksporteret.

»Vi gør ud fra et etisk og humanitært synspunkt,« siger Jette Dam-Hansen, næstformand i Lægeforeningen.

Lægeforeningen støtter søsterklinikken i Aarhus, ligesom foreningen har været aktivt med til at skabe den første i København, hvor næsten 4.000 besøg har udløst 1.400 journaler i dens to år lange levetid. Jordemødre har der været brug for 320 gange.

Det er Røde Kors, der driver sundhedsklinikkerne i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp.

Også brug for hjælp vest for Storebælt

»Vi har set, at søgningen har været stor i København. Og selvfølgelig er papirløse migranter nok mest et storbyfænomen, men vi er overbevist om, at de også må findes vest for Storebælt. Derfor tilbyder vi nu, at disse mennesker også her kan få hjælp til sundhedsydelser, der ikke er akutte«, siger Jette Dam-Hansen og fortsætter:

»De er i en situation, hvor det er svært at søge hjælp. Det er ikke lovligt, at de er her, men den problematik skal vi ikke tage stilling til. I et velfærdssamfund som det danske er der brug for, at vi har en ordentlig medmenneskelig tilgang til behandling ud fra et humanitært synspunkt. Vi vil altid være bundet af vores lægeløfte«.

Præsident i Røde Kors, Susanne Larsen, siger i en pressemeddelelse, at der er »behov« for en klinik i Aarhus. Hun understreger, at der allerede er 60 frivillige læger og jordemødre tilknyttet den jyske klinik:

»Det er en indsats, der gør mig både stolt og glad«, siger hun.

Klinikken i Aarhus har allerede tilknyttet læger, sygeplejersker, jordemødre, bioanalytikere ligesom medicinstuderende og SOSU-assistenter sidder i modtagelsen.

Klinikken er privatfinansieret fra en række fonde.

Brugere af klinikkerne kan være afviste asylansøgere, familiemedlemmer, der har fået afslag på sammenføring, mennesker, der går under jorden, når visum udløber, eller handlede folk til tvangsarbejde og prostitution.

I dag kan udokumenterede migranter alene få akut lægehjælp, men ikke forebyggende behandling ved kroniske sygdom eller løbende undersøgelser ved graviditet.

Læs hele artiklen på Ugeskriftet.dk